Carnisse, Bloemhof, Hillesluis en Tarwewijk op Zuid en Tussendijken in Rotterdam West zijn de vijf zwakste wijken van Rotterdam. Op drie ranglijsten (Veiligheid, Sociaal en Fysieke Woonbeleving) staan ze alle vijf bij de laatste 10. Carnisse op het onderdeel sociaal (kwaliteit van leven, binding en integratie) zelfs onderaan, net als de Tarwewijk bij het aspect veiligheid (beleving, diefstal, geweld, inbraak, vandalisme en overlast).

Tussendijken in Rotterdam West maakt in vergelijking met 2016 wel vorderingen, zelfs op drie fronten en ook als enige van de vijf, maar heeft zich nog steeds niet uit de treurige rangorde kunnen manoeuvreren.

Er zijn nog meer wijken die laag scoren, maar dan is het op een enkel onderdeel of in twee van drie onderzochte domeinen. De Afrikaanderwijk bijvoorbeeld zit sociaal en fysiek (woonbeleving, vastgoed, openbare ruimte, voorzieningen en milieu) ondanks een lichte verbetering nog steeds in de misère, maar de bewoners voelen zich er wel veilig en ook de politie heeft dat bevestigd. Die bevestiging is dan ook bindend voor de mensen die niet in de Afrikaanderwijk wonen, maar die deze wijk bezoeken.

Vreewijk op Zuid komt maar één keer voor op de slechtste drie rijtjes en wel bij veiligheid, maar daar staat tegenover dat het toch gunstig gestegen ten opzichte van de monitor van twee jaar geleden. Dat de inwoners van Wielewaal op Zuid zich qua woonbeleving, vastgoed, openbare ruimte, voorzieningen en milieu niet meer op hun gemak voelen en in dat specifieke segment met hun wijk zijn gedaald, is niet zo verwonderlijk bezien in het licht van de ontwikkelingen ter plekke. De enige wijk die driemaal daalt is de Tarwewijk.

Bij de laagste 10 in de drie segmenten komen verder nog voor het Oude Westen, Zuidplein, Cool en Zuiderpark en Zuidrand (bij veiligheid), Oud Mathenesse en het Witte Dorp, Oud Crooswijk (sociaal gezien en ook qua woonbeleving), Feijenoord (alleen vanuit sociaal oogpunt) en Oud-Charlois en Heijplaat (qua fysieke woonbeleving).

Laat een reactie achter