Langs de rijksweg A20 – tussen Capelle aan den IJssel en Rotterdam Centrum, ter hoogte van Nieuw Terbregge – komen 2000 zonnepanelen, die 160 huishoudens van stroom gaan voorzien. Dit meldt Dagblad 010 vandaag. Nu lopen er honderden schapen, die op een buitengewoon dieronvriendelijke manier het gras kort moeten houden. Sinds vorige week zijn de eerste contouren zichtbaar van het zonnepark.

Bedenkers van het oorspronkelijke idee over een lengte van één kilometer zijn Lex van der Hoeven, bewoner van Nieuw-Terbregge en oud-minister Henk Kamps. ‘’Windenergie is omstreden, omdat de turbines horizonvervuiling geven. Maar dit park ligt alleen zichtbaar te zijn voor de 150.000 auto’s die daar passeren. Prima plek. Zon op Terbregge’’, zegt Van der Hoeven, ‘’wordt daarmee het grootste, mooiste en opvallendste reclamebord voor alternatieve energie van Nederland. Zelfs heb ik vijf zonnepanelen gereserveerd in aanvulling op de 12 zonnepanelen die ik al eerder kocht op het dak van mijn huis, dat een kilometer van de toekomstige centrale staat. Op deze manier leef ik, wat stroom betreft, van de zon.’’

Het zonnepark Terbregseplein valt onder het postcoderoosproject, dat ontstaan is uit het Energieakkoord van 2013. Leden die binnen het PCR wonen profiteren naast de prijs voor de door hun opgewekte stroom van een korting op de energiebelasting. Dat geldt voor geïnteresseerde huishoudens in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland), Oud- & Nieuw-Crooswijk, het Kleiwegkwartier, Hillegersberg, 110-Morgenpolder, het Molenlaankwartier, Oud- & Nieuw-Terbregge, Kralingen-Oost & Kralingse Bos, Het Lage Land, Oosterflank (3067) en Ommoord & Zevenkamp. De korting zal worden verrekend op de nota bij de energiemaatschappij.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!