PVV-leider Geert Wilder maakt er in de voorbereiding naar de gemeenteraarsverkiezingen op 21 maart een potje van. De politiek leider kondigde eind vorig jaar aan dat zijn partij in 30 gemeenten mee gaat doen aan de verkiezingen, maar dat is volgens de leden in de Tweede Kamer van de PVV veel te ambitieus.

In Rotterdam ging het al flink mis met de lijst voor de plaatselijke verkiezingen op 21 maart. Daar kwam Wilders met Géza Hegedüs. Die moest één dag na zijn presentatie alweer het veld ruimen. Hegedü bleek in het verleden racistische uitspraken te hebben gedaan en was een sympathisant van de Holocaust-ontkenner David Irving. Maurice Meeuwissen, de aanvankelijke nummer vier, werd enkele dagen later naar voren geschoven als de nieuwe lijsttrekker van de PVV. Wilder beloofde wel in de toekomst ‘’beter te zullen googelen.”

Maar ook in de stad Den Haag is het in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen één grote chaos geworden. RTL Nieuws onthulde eerst dat kandidaat Nick van Eijk de Facebookpagina van de Zuid-Hollandse Dutch Self Defence Army (DSDA) had opgericht. Even daarna stapten drie kandidaten op en kandidaat Mohamed Sahief Aziem werd geschrapt. Van Eijk staat er nog wel op.

De Tweede Kamer-leden van de PVV kijken er niet raar van op, maar ergeren zich groen en geel aan de wanorde binnen hun partij. Ze willen op de website van RTL Nieuws alleen anoniem reageren, maar zeggen onder meer: “De incidenten stralen allemaal op ons af, terwijl Geert ons nergens bij betrekt.”

“Door de ambitie om in veel meer gemeenten mee te doen, zijn we de grip totaal kwijt,” zegt een van hen.

Volgens het tweetal is het enorm lastig om lokaal goede raadsleden te vinden voor de PVV. Mensen die capabel zijn hebben vaak een goede baan en durven die niet op te geven uit angst voor de reacties op hun nieuwe PVV-bestaan in hun omgeving. De kandidaat-gemeenteraadsleden die de PVV wel rekruteert zijn vaak niet goed genoeg. Bovendien worden ze niet goed gescreend. Dit blijkt wel uit de voorbeelden in Rotterdam en Den Haag.

“Geert weet ook helemaal niet wie hij allemaal binnenhaalt. Hij heeft geen idee wie het echt zijn, hij is de grip kwijt. We zijn geen partij met leden waarin mensen langzaam kunnen doorgroeien, we kennen die mensen op de lijst helemaal niet,” aldus één van de verontruste kamerleden.

Maar er zijn ook PVV’ers in de Tweede Kamer die nog wel in Wilders geloven en zijn plan om in 30 gemeenten mee te doen aan de verkiezingen: ‘’Overal gebeurt er weleens en het komt wel goed met de verkiezingen.’’

 

 

Laat een reactie achter