Fractievoorzitter Nico van Veen heeft namens de Capelse VVD opnieuw schriftelijke vragen gesteld over het taalniveau van nieuwkomers in de bijstand in Capelle aan den IJssel. De Volkskrant van dinsdag berichtte over gemeentes die de taaleis voor nieuwkomers negeren en niet controleren.

Sinds begin 2016 bepaalt de wet dat het taalniveau van nieuwkomers in de bijstand getoetst moet worden. Van Veen: “De gemeente beantwoordde in september 2016 op onze vragen dat er bij 374 mensen een taaltoets afgenomen waarvan 53 een score van 17 of lager hadden. Tevens was het college gesprekken gestart met klanten uit het zittende bestand die onder de wet vallen. Het slagingspercentage was niet bekend, evenals hoeveel mensen op hun uitkering waren gekort”.

Het Centraal Bureau voor de Statistieken constateert nu dat veel gemeenten niet controleren of bijstandsontvangers de taal machtig zijn, plannen om hun kennis bij te spijkeren worden nauwelijks gemaakt en kortingen op de uitkering worden vrijwel niet opgelegd. Dit is voor de VVD een reden om dezelfde vragen nogmaals voor te leggen aan het College.

Laat een reactie achter