14 februari is bekend als dé dag van de liefde. Voor de protestantse Oosterkerk te Capelle aan den IJssel de reden om een speciale valentijnsviering te organiseren waar iedereen een zegen kan komen vragen over hun relatie. Dit meldt de protestantse kerk op de website.

Volgens ds. Ruben Schep is de aanleiding voor dit initiatief ‘de wens om een ritueel te bieden aan die mensen die niet beantwoorden aan het standaard plaatje dat met Valentijnsdag vaak naar voren komt, of waar we als kerk aandacht aan besteden’. “We zien dat mensen in de kerk wel om een zegen over hun relatie vragen als ze voor het eerst trouwen. Steeds meer Nederlanders trouwen echter niet, of hebben meerdere relaties in hun leven. Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van schuld of schaamte. Als kerk laten we hier een pastorale vraag liggen.”

Het is de eerste keer dat de Oosterkerk dit organiseert. Zowel ds. Schep als ds. Hoekstra gaan voor in deze viering. Ze hebben een liturgie ontwikkeld met een gezamenlijk begin en eind met in het hart ruimte voor stellen om na een kort gesprek elkaar beloften te doen en gezegend te worden. Schep: “We vinden het best spannend. We weten niet hoeveel mensen hierop af komen. We hebben van een aantal stellen begrepen dat ze geïnteresseerd zijn en het voornemen hebben te willen komen, anderen twijfelen nog. “

 

De dominee benadrukt dat er in de kerk geen harten en rozen zullen zijn. “We proberen het dit jaar voor het eerst uit en houden het wat klein. Wel wordt er na afloop champagne gedronken!”

Bron: www.protestantsekerk.nl

Laat een reactie achter