Het zou niemand verbazen wanneer Stadsinitiatief Rotterdam, de nieuwe politieke partij van de door D66 uitgezwaaide Jos Verveen, binnenkort een rondje maakt in het bedrijvenparkje ten westen van de wijk Veranda, dat gepland staat te worden afgebroken als er definitief een nieuw Feyenoord-stadion komt.

Interessant voor Verveen is erachter te komen hoeveel geld de eigenaren per vierkante meter in het vooruitzicht wordt gesteld en wie de toezegger is. Ook is voor zijn kijk op de zaak van belang te weten of dit markconforme oprotpremies zijn. En of het handig is voor de pandeigenaren snel te beslissen of juist niet. En nog interessanter is in welke financiële bochten de onderhandelaar zich namens de gemeente en Feyenoord nu al wringt om de vertrekkers een geschikte locatie elders in het vooruitzicht te stellen.

Een kleine enquête, die het voor een mogelijk grotere research voor Stadsinitiatief iets makkelijker maakt, leert dat het merendeel van de reeds benaderde pandeigenaren graag vertrekt. Dat wijst erop dat er al een aardige worst in het vooruitzicht is gesteld. Maar er is vreemd genoeg niemand die zegt welke bedragen daarmee gemoeid zijn. Ook niet of ze een steekhoudende toezegging hebben gekregen of één met een ingebouwde juridische rem voor het geval de gemeenteraad uiteindelijk op grond van nieuwe inzichten alsnog nee tegen het ‘voorlopige’ ja. Kan allemaal.

Op dit moment is Jos Verveen van Stadsinitiatief alleen nog maar benieuwd wie bij Feyenoord nu eigenlijk dat brugkrediet bij de Amerikaanse investeringsbank Golden Sachs heeft aangevraagd en wie daar bij toezegging verantwoordelijk voor is: de club of het stadion? De verstandhoudingen tussen beide organisaties bij Feyenoord mogen dan inmiddels veel beter zijn dan in de voorgaande vijftig jaar, eenvoudig is de nieuwe structuur nog steeds niet. Wie draagt het risico? En hoeveel risico loopt Feyenoord nu er al in alle stille voorbereidende acties gaande zijn, die wellicht straks ook niet meer kunnen worden teruggedraaid? Is er controle op? Dat is wat Verveen zich afvraagt omdat verder niemand dit doet.

Duidelijk is dat Verveen geen voorstander is van het megalomane Feyenoord City. Ook niet omdat Feyenoord eigenlijk een beetje wordt misbruikt om het achtergebleven gebied op te krikken. Nota bene op de plek waar ooit oud-voorzitter en kolenboer Cor Kieboom aan de Rosestraat nummer 3 vanuit zijn houten gebouwtjes naar de stoomtrein zwaaide.

Nummer twee op de lijst van Stadsinitiatief is Robin van Holst van ReddeKuip. Ook dat zegt genoeg. Reddekuip was een organisatie met professoren en architecten, die kosteloos een weldadige nota schreven voor het behoud van De Kuip, vervolgens een aantrekkelijke prijs offreerden voor de tweede renovatie plus een ring erbij en ook nog eens konden aantonen dat de constructie van de vooroorlogse Kuip vanwege het minimale gebruik nog jaren en jaren meekon. Toen revalidatie nog een issue was zei men dat Reddekuip op fotofinish van de BAM had verloren. Toen de BAM daarna al snel afhaakte omdat het zijn begroting niet kon waarmaken, werd Reddekuip niet meer te woord gestaan. Daar komt binnenkort een boek over uit, want de initiatiefnemers voelen zich ‘onbeschoft behandeld.’

Verveen heeft niet zoveel tijd om aan te tonen dat er iets mis rond Feyenoord City. Als zijn partij geen zetel krijgt in de raad kan de laatste aan de ouwe Kuip verslingerde Rotterdammer het vergeten. Daarom heeft hij zijn campagne deze week al ingezet en schrijft hij: ‘’Bij een eventueel nieuw stadion voor Feyenoord, waar de gemeente gevraagd is voor 40 miljoen euro aandelen te kopen, lijkt iets geks aan de hand. Goed beschouwd, is het vergelijkbaar met de volgende situatie: Je woont met je partner in een huis en twijfelt of je gaat verbouwen of verhuizen. Zelf wil je graag naar een nieuw huis en je hebt je partner kunnen overtuigen. Inmiddels heb je een nieuwbouwproject gevonden en een voorlopig koopcontract afgesloten. De koop is pas definitief als de financiering rond is. Je bent echter zo enthousiast dat je allerlei adviseurs en architecten alvast aan het werk wil zeggen. Om ze te kunnen betalen, wil je alvast een krediet bij de bank afsluiten. Je partner hoort wat je van plan bent en zegt: Ben je helemaal gek geworden? Wat nou als we de financiering voor het nieuwe huis niet rond krijgen? Dan zitten we met een vette schuld en kunnen we ook niet meer verbouwen omdat we die schuld moet aflossen. Misschien kunnen we hier helemaal niet meer blijven wonen omdat we de lasten van die extra schuld niet kunnen dragen.
Je partner stelt voor eerst af te wachten of de financiering überhaupt rond komt en dan pas financiële verplichtingen aan te gaan.’’

Op de achtergrond: Jos Verveen met GroenLinks-partijleider Judith Bokhove.

Jos Verveen.

Laat een reactie achter