De PvdA in Capelle is sterk het voornemen van het college van burgemeester en wethouders om de aandelen Eneco te gaan verkopen.

De overheid, dus ook de gemeente Capelle, heeft volgens de PvdA de verplichting om de klimaatdoelstellingen, zoals internationaal in Parijs afgesproken, te realiseren. Eneco is daarbij een van de belangrijkste instrumenten. Verkoop is volgens de PvdA niet te rijmen met een serieuze aanpak van de duurzaamheidsopdracht voor Capelle.

“Bij de verkoop van vergelijkbare bedrijven als Essent en Nuon aan commerciële ondernemingen hebben we kunnen waarnemen dat hun duurzame energieopwekking sinds de overname gedaald is met respectievelijk 38% en 43%. Terwijl het in publieke handen verkerende Eneco de laatste jaren haar duurzame energieproductie just heeft verdrievoudigd en bovendien flink innoveert”, aldus woordvoerder Martin Ponte.

Verkoop van de aandelen levert de gemeente eenmalig een forse som geld op, waarvan overigens de hoogte nog niet bekend is. Bij behoud van de aandelen zal de gemeente jaarlijks een bedrag aan dividend ontvangen. Maar het nog onzekere financiële aspect is in dit geval volgens de PvdA ondergeschikt aan de realisatie van belangrijkere zaken als de klimaatsdoelstellingen.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!