Capelle aan den IJssel is de eerste plaats in Nederland waar Ziggo alle analoge aansluitingen gaat opheffen om vervolgens alleen nog maar digitale aansluitingen aan te bieden. In Nederland zijn er 300 duizend huishoudens die alleen analoge televisie hebben. De PvdA heeft aan het college gevraagd om hoeveel analoge aansluitingen het in Capelle gaat.

Hoewel Ziggo stelt dat de overgang vrijwel probleemloos/kosteloos zal verlopen en dat iedereen ruim de kans heeft gehad zich er op voor te bereiden, roept dit bij de PvdA wel een aantal vragen op.

Er zijn individuele mensen of specifieke groepen in de Capelse samenleving waarbij de kans groot is, dat e.e.a. helemaal niet zo vanzelfsprekend zal verlopen. Mensen die vergevorderd in leeftijd zijn, in ernstige eenzaamheid of armoede leven, mensen die van vóór de technologie revolutie zijn, of mensen die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn. Bij al deze mensen is een goed functionerende TV een zeer belangrijk instrument (primaire levensbehoefte) om verbonden te zijn/blijven met de wereld.

Om te voorkomen dat kwetsbare mensen de dupe dreigen te worden, heeft de PvdA een aantal vragen aan het college gesteld en doet zij een aantal suggesties. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te opperen van een gezamenlijk servicepunt van Ziggo en de gemeente Capelle, dat vooraf probeert mogelijke problemen in kaart te brengen en op te lossen. Daarnaast zou de Kringloopwinkels een rol kunnen spelen bij het tegen een gereduceerd tarief aanbieden van platte tv-schermen aan mensen die dat normaal gesproken niet kunnen betalen.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!