Verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Die maatregel eist de Officier van Justitie tegen de 26-jarige ‘zuurgooier’ Hans J. uit Gouda. Volgens de aanklager is J. volledig ontoerekeningsvatbaar. In mei dit jaar gooide hij giftig perazijnzuur in het magazijn van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle.

J. was de pesterijen van zijn collega’s meer dan zat en besloot daarom op 4 mei bijtend perazijnzuur rond te sprenkelen in het magazijn. Dat heeft hij vrijdag gezegd tegen de rechtbank in Rotterdam, waar hij terechtstaat voor poging tot moord of doodslag, mishandeling en vernieling. J. betuigde spijt, bekende dat hij de boel wilde vernielen maar wist niet dat de gevolgen van het giftige spul zo ernstig konden zijn. J. verspreidde het ontsmettingsmiddel over bureau’s, scanners en toetsenborden in de ontvangstruimte voor goederen in het IJsselland Ziekenhuis. Dit spul wordt gebruikt om medische instrumenten te reinigen. Zeventien mensen werden onwel nadat ze de stof inademden, het ziekenhuis sloot tijdelijk enkele afdelingen. In het magazijn waren geen mensen, maar het zuur verspreidde zich snel door de lucht. Drie collega’s kregen ernstige klachten, onder meer aan de luchtwegen, en dertien anderen in mindere mate. J. vond dit voor hen ‘heel heftig’.

De verdachte wil niet in het openbaar ingaan op de reden van de pesterijen, omdat dit volgens hem te persoonlijk is. Collega’s van J. hebben overigens tegengesproken dat er sprake was van pesterijen. Deskundigen denken dat er sprake was van psychoses en dat hij daardoor steeds meer gefrustreerd raakte.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!