De aan Rotterdam verbonden architecten Nathalie de Vries (MVRDV), Elma van Boxel (ZUS) en Florian Boer en Dirk van Peijpe (De Urbanisten) zijn door Het Nieuwe Instituut uitgenodigd om een brief te schrijven aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van de Maasstad. Wat ze allemaal met de Rotterdamse burgervader delen, is vanaf aanstaande vrijdag te zien in de presentatie ‘Letters to the mayor: Rotterdam’.

Het viertal deelt zijn visie op de vraagstukken in de stad in briefvorm en aan de orde komen thema’s als de positie van de (jonge) architect, het typisch Rotterdamse lef als het gaat om bouwen en hoe de stad aantrekkelijk kan blijven voor verschillende groepen bewoners. In de afgelopen decennia hebben architecten op vele manieren en met wisselend succes de verschillende, mondiale machtsstructuren achter lokale vraagstukken aan de orde gesteld.

Met de opkomst van de globalisering en de homogenisering van de hedendaagse stad is de rol van architecten in de politieke arena gemarginaliseerd en veelal teruggebracht tot het beantwoorden van vragen die door anderen zijn gesteld.

In Letters to the Mayor: Rotterdam staan de vragen van de architect zelf centraal en daarmee de ethische en politieke dimensies van de rol van de architect. De presentatie is het startpunt voor een verdere uitwisseling met onder andere beleidsmakers en bewoners van Rotterdam.

‘Letters to the mayor’ is een initiatief dat in 2014 in New York in het leven is geroepen door Storefront for Art and Architecture. Inmiddels heeft het project (uiteenlopende) steden als Athene, Buenos Aires en Taipei aangedaan. De presentatie in Het Nieuwe Instituut is te bezoeken tot en met 11 februari.

Laat een reactie achter