Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu, die gistermiddag met zijn witte BMW op de kruising van het Churchillplein-Coolsingel een man op een scooter aanreed, zegt in het AD dat hij door ‘oranje’ was gereden. Dat mag (nog net). Maar de politie zegt de juistheid van die verklaring wel nader te zullen onderzoeken.

Het slachtoffer, dat bij de aanrijding ten val kwam maar bij bewustzijn bleef en daarna naar het ziekenhuis is vervoerd, moet in dit verband ook zijn getuigenis nog afleggen. Ter plekke kon dat niet door de omstandigheden. Wel zegt de door de geschrokken Kuzu dat hij de gevallen man onmiddellijk te hulp is geschoten.

De in de Rotterdamse wijk Schiebroek wonende politicus, die met z’n politieke partij Denk gevestigd is in een pand aan de Schiekade in Rotterdam en de pech heeft aan de hand van enquêtecijfers onder niet-moslims in de havenstad op de laagste score te staan: een 3,7, een kwalificatie voor impopulair – deze politicus heeft tegen de politie gezegd dat hij op weg was naar ‘het vrijdagavondgebed’. Kuzu is immers moslim.

De politie wil weten of Kuzu daardoor haast had. Dezelfde mogelijke haast kan ook de man op de scooter hebben gehad, zodat hij bij het benaderen van het stoplicht een voorsprong nam op ‘groen’.

Op socialmedia is het voorval breed uitgemeten en bij alle publicaties is Tunahan Kuzu de pineut. Saltmines.nl claimt de scoop van de gebeurtenis met de journalistieke vermelding van Ahmed Aarad als reporter en Bart Nijman, fotografie. Maar daarna volgt op de site deze vraag: was het een aanslag? Was het een verwarde man met lage suikerspiegel? Of gewoon een zionistisch complot/hoax?

Duidelijk en uitgesproken is dat Kuzu zich heeft gedistantieerd van alle socialmedia-teksten, die – of hij nu wel of niet serieus wordt genomen dan wel of zijn beweging Denk in het debat van betekenis is, nog duidelijker: of oud-Nederland hem pruimt – kortom, op socialmedia gaat het fout in deze kwestie.

 

 

Laat een reactie achter