Die opiniepeiler Maurice de Hond, die vertrouw ik voor geen meter.
Altijd, ook vroeger, het vermoeden gehad dat ze iets wisten van Maurice. Geen idee wat, ook niet wie dat dan waren, ze, maar dan zag ik op weg naar de verkiezingen een politieke partij vanuit de goot helemaal overeind krabbelen en dan dacht ik: zie je wel, de telefoon is gegaan en iemand met een zakdoek over de hoorn heeft gezegd: ‘Wel oppassen, hè, Maurice.’
Het verhaal gaat dat Boer Koekoek een keer Turk tegen hem zei.
Een maand later donderde de Boerenpartij bij de eerste opiniepeilingen naar de kelderklasse.
De Hond liet zich geen Turk noemen. Zelfs niet in de tijd dat dit nog kon.

Ik las deze week de eerste voorspellingen over Rotterdam.
De Hond offreerde een verpletterende begintriomf voor GroenLinks en zelfs als hij die cijfers van thuis met natte vingerwerk de regio heeft geslingerd, dan nog kan ik ‘m volgen. Groen heeft de wind mee. Groen is een wereldomvattende hype geworden. Persoonlijk kan het me ook niet groen genoeg zijn. Wel dodelijk dat uitgerekend het doorgaans toch zo blind rode bolwerk Joop.nl schreef dat de opiniepeiling door GroenLinks was betaald.
Wat?
Ja, ik las het, herlas het, zelfs in braille, maar het stond er echt.
Moet ik toch nog eens bij Judith Bokhove navragen. Chique vrouw. Haar adagium is: opsodemieteren met die kolencentrales.
Lang leve Leo de Kleijn van de SP voor wie dit zelfs niet snel genoeg kan gaan, maar dan wel als enige netjes geregeld wil zien dat al die werknemers van de EMO, die grootste Rotterdamse kolenboer, bij het verlies van hun banen worden gecompenseerd. Daar hoor ik de grootste inquisiteurs nooit over. Ook niet de rechtse Groenen met zo’n tiet aan geld.
Die De Kleijn blijft me boeien. Maar verder moeten we hem zo ver mogelijk van de staatsruif vandaan houden, want voordat je het weet wonen we onder zijn leiding met z’n allen in van die asgrauwe Oostblokflatjes.

De Hond voorspelde ook dat Leefbaar zou worden gehalveerd.
Aan wie zou Maurice dat hebben gevraagd?
Ik loop toch al een poosje mee, maar ik ben zijn opiniepeilers nog nooit tegen gekomen.
U?
Ik zou ook niet eens weten hoe ze eruit ziet. Volgens mij bestaan ze ook niet. Ik denk dat Maurice het grootst bewaarde geheim van Nederland meedraagt. Hij doet dat op z’n kamertje helemaal alleen. Een lekkere whisky erbij. Calculatortje. Rotterdam? Een uurtje werk.
En dat gaat als volgt.
Je hebt links en rechts en 45 raadsleden.
Behalve in Volendam liggen overal de verhoudingen fifty-fifty.
In Rotterdam wordt het dan simpel: je geeft 22 zetels op een briefje aan rechts, 22 aan links en je laat er voor de fun één zweven.
Meer heeft De Hond ook niet gedaan op zijn kamertje.
Dus snap ik dat hij een nieuwe partij als de PVV in de havenstad niet op nul kan laten beginnen. En waar haal je die weg? Niet bij Partij van de Arbeid. Ook niet bij GroenLinks en de SP. Misschien, mits humor nog zou bestaan, alleen bij de islamieten.
Zo zitten opiniepeilingen in elkaar. Duim in je mond en zuigen.

Ik heb overigens wel te doen met de Partij van de Arbeid van mijn ouders. Volgens De Hond blijft er alleen nog een oldtimer over. Kardinale vraag: is dat de schuld van Peter van Heemst, over wie ik steeds leukere verhalen hoor? Komt dat door het telkens herhalen van dat filmpje met de jonge Wiegel, Sinterklaas en Joop den Uyl, waarmee de blonde liberale reus Vincent Karremans op straat de lachers op de hand heeft. Of zit de pijn gewoon in de internationale solidariteit. De PvdA wil in Rotterdam een islamitische begraafplaats.
Dan denk ik: daar gaat weer een zetel.

Eigenlijk denk ik nog veel meer. Maar dat krijgt u nog te lezen.

Laat een reactie achter