De Open Dag van het IJsselcollege is vrijdag druk bezocht. Veel ouders en kinderen brachten een bezoek aan de school in Capelle aan den IJssel.

Judy van Rij, verantwoordelijk voor de pr: “We hebben hier alle leerstromen onder één dak. Dat is uniek voor Capelle en omgeving. We hebben elkaar nodig en we werken heel veel samen. Vmbo-leerlingen met vwo-leerlingen en alle kruisbestuivingen die je maar kunt denken.” Dat is geen wilde gok geweest, toen een jaar geleden die leerstromen allemaal naar dit Nieuwe IJsselcollege verhuisden. Van Rij: “Natuurlijk was het spannend. Maar onderzoek heeft aangetoond dat het alleen maar de individuele leerling ten goede komt wanneer ze met elkaar en toch op hun eigen niveau les krijgen. We vormen zo een afspiegeling van de maatschappij waarin de leerlingen uiteindelijk een beroep gaan uitoefenen. Zij hebben dan geleerd om verschillen te accepteren en om elkaars verschillende talenten te bewonderen. Wij willen een school zijn waar iedereen van elkaar kan leren.”

De nieuwsgierige bezoekers van de Open Dag zagen een lasdemonstratie of hoe je een heftruck moet rijden. Blikvanger bij uitstek was de Burton, een klassieke rallyauto, die de vmbo’ers zelf in elkaar hebben gezet. De vmbo-afdeling Welzijn geeft een heel ander beeld te zien in dezelfde ontspannen sfeer. Hier zijn leerlingen bezig met koken voor zorginstellingen. Medewerkers van het IJsselcollege kunnen in hun pauze even lekker uit eten op de afdeling Horeca. Het menu is door de leerlingen klaargemaakt.

Directeur Bram van Welie vertelt aan een groep ouders en leerlingen wat het Nieuwe IJsselcollege zo bijzonder maakt. “Deze school heeft als motto: ‘Een gelukkig kind op een fantastische school’. Wij plaatsen de leerling echt centraal. We doen er alles aan om hen alles uit zichzelf te laten halen. Door hun in modules en mastermodules veel keuzevrijheid te geven. Door ze van diverse niveaus en leerstromen bij elkaar te brengen. Zij krijgen gedifferentieerd en gepersonaliseerd onderwijs, maar ze leren ook van elkaar. Dat kan alleen wanneer we in deze school een sfeer creëren van veiligheid en structuur. De school als een plek waar iedere leerling zich thuis voelt.”

Uniek op het IJsselcollege is ook het econasium. Bedoeld voor leerlingen die goed zijn in de economische en exacte vakken. Zij krijgen vooral economie, management & organisatie en statistiek. De school heeft deze bijzondere leerstroom ontwikkeld met de universiteit van Tilburg. Daar volgen de bovenbouwleerlingen ook al een paar colleges. Het econasium is een heel goede voorbereiding op een universitaire studie economie, econometrie of bedrijfseconomie. De leerstroom biedt de leerlingen al zoveel voorsprong op anderen, dat zij ook in het voordeel zijn wanneer ze een andere studie aan een universiteit willen gaan volgen.

In samenwerking met Noes Filet start het IJsselcollege een dansopleiding op mavoniveau. Een unieke samenwerking waarbij je je kan ontwikkelen op het gebied van klassieke-, moderne- en urban dans. In de aula werden door verschillende dansgroepen spetterende optredens verzorgd.

Laat een reactie achter