Het Capelse College heeft onlangs ingestemd met een proef van vervoeder RET om een jaar lang een nachtmetro door Capelle aan den IJssel te laten rijden. Het betreft één uur langer rijden in de weekendnachten, “Dus waar hebben we het over?” vraagt de ChristenUnie zich af. Wethouder Dick van Sluis lijkt het een goede zaak dat we het eerst een jaar proberen, evalueren en vervolgens een definitief besluit nemen.

Waar gaat het college op evalueren? Volgens de CU wringt daar net de schoen. Zijn alle belanghebbenden wel meegenomen, omwonenden in de wijken waar de metro passeert? Voor een wijk als Fascinatio worden de gevolgen in het gemeentehuis als minimaal ingeschat. Het antwoord is duidelijk vanuit het WOP aldaar: Zij zijn niet geïnformeerd en hebben dus ook hun zorgen niet mee kunnen meegeven. Raadslid Peter Eilander: “.. en dat is nu net belangrijke input voor een evaluatie, wat willen we weten voor een beoordeling of de proef geslaagd is. Wat zijn de voordelen, het effect én de nadelen”.

Eén van de nadelen is overlast voor de slapende Capellenaar – als je midden in de nacht wakker wordt, is de kans dat je niet meer kunt inslapen een reëel probleem. Weegt dat op tegen het voordeel van één uur extra OV voor de Capelse stappers die een avondje uit zijn geweest? Dat hopen we te ontdekken in de loop van 2018. “Voor nu is het belangrijk dat álle betrokkenen goed worden geïnformeerd. En daar heeft de gemeente toch heus een steek laten vallen” volgens CU raadslid Peter Eilander die er in de commissie van afgelopen maandag nog een keer aandacht voor vroeg. Helaas begint de proef zo met 1-0 achterstand. Dat had voorkomen kunnen worden! Wat maakt een extra uurtje uit? Het kan heel veel zijn.

Bron: Ingezonden

Beeldrechten: Wikimedia Commons / Willem_90.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!