De mobiele wijktafel van een Rotterdamse agent is na vijf jaar een fenomeen. Wijkagent Wilco Berenschot zette in 2013 als experiment een klaptafeltje en twee stoelen op het Mathenesserplein.
Buurtbewoners konden aanschuiven om zo op een laagdrempelige manier in contact te komen met de agent. Nu, vijf jaar later, is zijn mobiele wijktafel een fenomeen dat al in meer dan 75 gemeenten is overgenomen.

In een leeg pand aan de Nieuwe Binnenweg zit wijkagent Wilco Berenschot achter zijn tafel. Voor de deur staat een groot bord waarop buurtbewoners worden opgeroepen om langs te komen om een praatje te maken. Al snel stapt een oudere man naar binnen die aangeeft dat hij constant door iemand op straat wordt uitgescholden. ”Het duurt nu al maanden, maar nu ben ik het zat.” Berenschot neemt kalm de signalementen op van de verdachte en de man loopt gerustgesteld naar buiten. In een uurtje heeft Berenschot aan zijn tafel zo’n tien gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen.

”Ik heb in Rotterdam West nu zeventien keer een pop-up bureau geopend. Omdat het altijd tijdelijk is, is het veel laagdrempeliger dan een vast politiebureau. Mensen worden nieuwsgierig, kijken naar het bord voor de deur en dan roep ik ze naar binnen om even een praatje te maken”, aldus Berenschot.

Toen de agent vijf jaar geleden in Rotterdam West als wijkagent aan de slag ging, zocht hij naar mogelijkheden om ‘dichter bij de mensen te komen’. Via een volger op Twitter kreeg hij een tafeltje en twee klapstoelen. Het idee was om deze midden op straat te zetten om te zien wat er zou gebeuren. Zo gezegd, zo gedaan. Goed bepakt met handschoenen en een muts ging hij met een temperatuur van min zes aan het Mathenesserplein zitten. ‘Mensen liepen langs en dachten: “wat is dit?”, die sprak ik dan aan om even vijf minuten mee te babbelen.’

Dat bleef Berenschot tot op de dag van vandaag volhouden en de mobiele wijktafel werd al snel een fenomeen. Nu staan er in meer dan 75 gemeenten soortgelijke mobiele wijktafels.

Laat een reactie achter