Het klinkt goed, “Mels voor Capelle”. Met deze naam is Mels Landzaad begonnen aan zijn campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Landzaad is op de dag van de verkiezingen nog net geen 23 jaar, hij is de nummer negen van de lijst van de lokale VVD en hoopt meer jongeren te inspireren om politiek te gaan bedrijven. Zijn aimabele ouders Nathalie en Frank brachten hem groot in Capelle aan den IJssel, waar hij opgroeide en een grote betrokkenheid ontwikkelde voor wat zich afspeelt binnen de gemeentegrenzen.

Landzaad: “Ik merk in mijn eigen vriendenkring dat politiek niet in trek is. Je ziet ook in de Capelse politiek weinig jongeren. De opkomst op verkiezingsdagen is matig en onder jongeren leeft het al bijna helemaal niet. Ik vind het wel belangrijk, het College van B en W mag heel veel geld uitgeven, geld dat wij met zijn allen betalen. En dat moet toch op een verstandige manier gebeuren. Het interesseert me hoe dat gaat en daarom leek het mij een goede stap om te zetten”.

Mels Landzaad was nog basisscholier toen de politiek zijn belangstelling wekte. “Ik zat volgens mij nog in groep 8 toen ik op televisie keek naar een lijsttrekkersdebat met Mark Rutte en Rita Verdonk. Ik zat aan de buis gekluisterd, ik vond dat zo fascinerend. De VVD past gewoon het best bij me. Ik vind het belangrijk dat mensen vrij gelaten worden en hun eigen verantwoordelijkheid pakken en pas in een later stadium als het echt nodig is de hulp van de overheid inroepen”. (Lees verder onder afbeelding)

https://twitter.com/MelsVoorCapelle/status/967687886828077058

Landzaad richt zich vooral op jongere kiezers en heeft ‘schone en groene wijken’, ‘meer woningen voor starters’ en ‘veilig thuiskomen met de nachtmetro’ als zijn meest prominente verkiezingsthema’s. De jonge Capellenaar is van mening dat landelijke partijen ook het verschil kunnen maken in de lokale politiek. “De VVD is dan wel een landelijke partij, maar wij worden zeker niet gestuurd door Den Haag. In onze partij zitten alleen maar lokale mensen, wij hebben een visie op de maatschappij en projecteren dat op Capelle aan den IJssel. Dat is in wezen niets anders dan wat puur lokale partijen doen. Vertegenwoordigers van landelijke partijen in de lokale politiek zijn net zo betrokken bij de gemeente als mensen van lokale partijen. Jezelf neerzetten als lokale partij zie ik als een soort marketingtool, maar inhoudelijk is er weinig verschil. Een lokale partij is niet per definitie lokaler betrokken dan een landelijke partij.”

De VVD is momenteel met drie leden vertegenwoordigd in de Capelse gemeenteraad. Landzaad staat op de negende plaats van de verkiezingslijst. De kiezer spreekt woensdag en Landzaad hoopt ook op het benodigde aantal voorkeursstemmen om de komende vier jaar een rol in de Capelse politiek te kunnen gaan spelen. “Mijn campagne speelt zich grotendeels online af. Ik gebruik Facebook, Twitter, Instagram, maar ga uiteraard ook de wijk in. Zaterdag flyeren we in de Capelse winkelcentra en sta ik in mijn eigen wijk ’s-Gravenland bij het winkelcentrum”.

Mels Landzaad is student economie en rechten. Hij loopt momenteel stage in Amsterdam en zal zich op 21 maart ook in de hoofdstad moeten melden. “De wekker gaat gewoon om 06.30 uur, dan ga ik eerst stemmen en vervolgens naar mijn werk. Dan ben ik tussen 19.00 en 20.00 uur weer thuis en wordt het tellen geblazen. Ik denk dat we op de verkiezingsavond in het Isala Theater zijn”.

De kans dat Landzaad de Gemeenteraad haalt bestaat, maar een zekerheid is het niet. Maar ook in dat geval zal hij zich in de politiek blijven bewegen. Al is het maar om zijn voormalig lerares Frans niet teleur te stellen. “Zij voorspelde ooit dat ik de politiek in zou gaan en toen ze zag dat ik op de lijst stond, stuurde ze een berichtje dat ze vertrouwt op mijn integriteit en sociale visie. Hoewel haar voorkeur normaliter niet bij de VVD ligt, beloofde ze toch op mij te zullen stemmen. Was toch leuk om te lezen”.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!