De lokale lasten in Capelle aan den IJssel zullen ook in 2018 dalen. Het college zal de tarieven woensdag bespreken met de gemeenteraad. Een tweepersoons huishouden zal gemiddeld 19 euro minder betalen OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffingen.

Wethouder Jean Paul Meuldijk van financiën is tevreden over de gerealiseerde lastenverlaging voor de Capellenaren in deze collegeperiode. “Vier jaar lang lage lokale lasten is een belofte die we hebben waargemaakt. Voor het college was dit altijd een uitgangspunt.” Als onderdeel van de lokale lasten zijn in Capelle de rioolrechten tussen 2014 en 2018 met 10% verlaagd. De afvalstoffenheffing komt in 2018 op nagenoeg hetzelfde niveau uit als vier jaar eerder. “Uitstekende cijfers”, zegt Meuldijk. “Zeker wanneer je bedenkt dat de inflatiecorrectie gedurende deze jaren al 5,25% was.”

De jaarlijks door het Centrum voor Onderzoek van Economie van de lagere Overheden (Coelo) uitgebrachte ‘atlas’, waarmee gemeenten met elkaar worden vergeleken, bevestigt de  structureel laag blijvende lokale lasten in Capelle. Volgens de Coelo rekensom betaalden meerpersoonshuishoudens in Capelle in 2017 € 119,– per jaar minder dan wat dezelfde groep inwoners gemiddeld in Zuid-Holland betaalden. Op het gebied van lokale lasten is Capelle daarmee de op vijf na goedkoopste gemeente in de provincie. Landelijk staat Capelle inmiddels op de 29e plaats, in 2014 stond de gemeente nog op de 78e plaats.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!