Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:
Moet ik mijn lijfrente in één keer laten uitbetalen? En wanneer?

Antwoord:
Als u voor de pensioendatum uw lijfrente eenmalig laat uitbetalen dan betaalt u ook nog revisierente (een boete van de Belastingdienst) van 20 procent. De verzekeraar houdt vaak 52 procent loonbelasting in, soms onterecht maar dan moet de klant dat verrekenen in de inkomstenbelasting. Als u wacht tot u gepensioneerd bent en over een aantal jaren laat uitbetalen (of de rest van uw leven) dan betaalt u alleen inkomstenbelasting over het jaar van de uitkering.

Waren de in het verleden betaalde premies voor de lijfrente niet geheel aftrekbaar (toentertijd), dan mag u de saldomethode toepassen. De gehele afkoopsom is in dat geval alleen belast voor zover deze hoger is dan de indertijd niet-afgetrokken premies. U moet dat wel zelf verwerken in de aangifte. Er bestaat geen automatische vragen daarover in uw aangifte.  Bedraagt de afkoop minder dan ongeveer €4351 (in 2018) dan is er géén revisierente verschuldigd.

 

Laat een reactie achter