Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn vader is gescheiden van mijn moeder toen ik nog 15 jaar was. Nu hoor ik via andere mensen dat mijn vader is overleden en dat hij bij een andere vrouw (waar hij nooit mee getrouwd is geweest) ook een kind heeft verwekt. Ik heb dus 40 á 45 jaar al een halfzus of -broer.

Enkele jaren na de geboorte van zijn tweede kind is mijn vader weer bij deze vrouw weggegaan. Later is hij opnieuw getrouwd met wie hij tot zijn overlijden heeft geleefd. Daaruit zijn nooit kinderen voortgekomen. Deze vrouw heeft waarschijnlijk zelf nog kinderen uit haar eerdere huwelijk.

Hoort de gemeente of zijn familie mij op de hoogte te brengen van het overlijden van mijn vader? Er was geen contact meer, maar het is wel mijn eigen bloed. Heb ik nu rechten op de nalatenschap van mijn vader? Ze hebben niets bij een notaris op papier laten zetten, heb ik begrepen.

Antwoord: 

In principe heeft u recht op een wettelijk deel van de nalatenschap van uw vader. Tenminste als er nog wat te halen is en hij u destijds als biologische vader heeft erkend. En dat is de grote vraag die u zelf zult moeten oplossen. Uw vader of zijn nabestaanden zijn niet verplicht u op de hoogte te stellen van zijn overlijden. Het staat echter wel zo netjes om dat te doen. Wel zijn ze verplicht als er een nalatenschap wettelijk gedeeld moet worden om u daarvan als erfgenaam op de hoogte te stellen.

In het tegenwoordige wettelijke erfrecht is het zo dat als een ouder is getrouwd de langstlevende partner de nalatenschap krijgt en dat eventuele kinderen een vordering op de langstlevende krijgen die pas wordt (of kan worden) uitbetaald als de langstlevende ouder is overleden. Bij hertrouwen wordt de situatie nog complexer.

Kortom, u zult dat zelf allemaal moeten uitzoeken of beoordelen, want wij kennen de situatie onvoldoende.

 

 

Laat een reactie achter