Ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties en andere initiatiefnemers van de Hollandsche IJssel kwamen donderdag bijeen in de Garenspinnerij in Gouda. Daar bespraken zij wat er nodig is om de kansen uit de Kansenkaart Hollandsche IJssel te kunnen realiseren en ook wie dit oppakt. Met resultaat, zeven deelnemers gaan de handen ineen slaan.

De samenwerkende gemeenten in de regio Midden-Holland namen het initiatief om een kansenkaart op te stellen. Hierin maakten zij samen met publieke en private stakeholders in het gebied de kansen met betrekking tot waterrecreatie en cultuurhistorie inzichtelijk. De kansenkaart vormt de basis voor een eventueel uitvoeringsprogramma Hollandsche IJssel. De kansen werden opgedeeld in een aantal hoofdthema’s. Zoals cultuurhistorie, mooie routes en ook vlot, veilig en duurzaam varen over de Hollandsche IJssel.

Tijdens de bijeenkomst blikten de deelnemers terug op wat er tot nu toe gedaan is. Zo zijn er al een aantal kansen uit de kaart opgepakt. Stichting Leefgoed de Olifant realiseerde samen met Reederij de IJssel een historisch schip in de werkhaven van Hitland. De deelnemers waren gelijkgestemd, waarbij een overkoepelende organisatie coördineert met behulp van initiatiefnemers.

Na de bijeenkomst meldden vijf enthousiaste deelnemers zich om met elkaar aan de slag te gaan en de coördinerende rol op te pakken. Bestuurder Rik van Woudenberg is tevreden met het resultaat: “De overheid kan veel zelf doen. De vraag was of we dit voor dit project moeten willen. Uiteindelijk kunnen dit soort projecten beter worden opgepakt door mensen uit het veld. In dit geval de mensen die de Hollandsche IJssel een warm hart toedragen. Ik ben blij dat er tijdens de bijeenkomst, en zelfs erna nog, mensen uit het veld zijn opgestaan die met elkaar aan de slag willen voor de Hollandsche IJssel. Wij zullen ze faciliteren en ondersteunen ze waar nodig.”

De Kansenkaart Hollandsche IJssel is hier terug te vinden.

Bron: Regio Midden-Holland

Beeldrechten: Jaap Brouwer.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!