Met verbazing heb ik kennis genomen van de nieuwe manier van afval inzamelen. En dan nog niet eens zozeer het feit dat de gemeente een belang in de nieuwe verwerker Irado heeft genomen (wordt zo niet een financieel risico gelopen en verliest Capelle zo niet haar flexibiliteit?). Verbazingwekkender is dat het volgens mij succesvolle beleid van het apart aanbieden van plastic afval overboord wordt gezet. Nu we van afvalinzamelaar wisselen, is ineens het gescheiden aanbieden van plastic niet meer nodig. Nascheiden zou nog beter voor het milieu zijn. Blijkbaar was het gescheiden aanbieden van plastic de afgelopen jaren zinloos. Maar ondertussen wordt Capellenaren nog wel verzocht om hun plastic naar de daarvoor bestemde 23 bakken te brengen. Volgens wethouder Meuldijk in een interview in het AD “is het nog net zo belangrijk is om je afval te scheiden, maar dat de toevoeging – nascheiden – nog beter is voor het milieu”(?). Geloofwaardig is dit beleid in ieder geval niet en zo worden mensen ontmoedigd bij de bron te scheiden.

Maar daar houden de veranderingen niet op. Ik lees in de nieuwe afvalwijzer dat de grens voor grofvuil voor Irado 1m50 is dan wel 1m3. Ik mag hopen dat dit een storende typefout betreft. Want anders is het wel een heel rare definitie van grofvuil. Een bank van maximaal 1m50? Voorheen gold een grens van 2m50, maar ook bij 2m80 deed Van Gansewinkel niet moeilijk.

En dan het tuinafval, dat we niet meer kwijt kunnen sinds de ondergrondse containers, maar wel op aanvraag werd opgehaald.  Dat tuinafval wordt vanaf 1 januari nog maar een  paar keer per jaar opgehaald (“hou de huis-aan-huiskrant in de gaten”). Burgers worden nu in de gelegenheid gesteld voor grofvuil en tuinafval een aanhanger te lenen (hoe te verkrijgen staat niet in de folder). Leuk nieuws voor mensen zonder auto, of met een auto zonder trekhaak! Ik hoop niet dat het allemaal draait om misplaatste bezuinigingen met bijbehorende verslechtering van voorzieningen, om zo aan de andere kant met het oog op de verkiezingen leuke dingen voor de mensen te doen (denk & doe mee fonds).

Fred de Kievit

Capelle aan den IJssel

Laat een reactie achter