In Bibliotheek aan den IJssel staat de komende maand in het teken van Nederland leest. Het thema is dit jaar robotica, dit thema komt niet uit de lucht gevallen, eeuwen geleden werd de komst voorspeld van de robot. Anno nu worden robots al volop ingezet en doorontwikkeld, zo zijn veel fabrieken voorzien van robots en is de zelfrijdende auto’s in opkomst. Leden van de bibliotheek krijgen het boek Ik, robot van schrijver Isaac Asimov cadeau.

Het verhaal gaat over hoofdpersoon Susan Calvin, een robotpsycholoog in 2057 en blikt terug op haar leven. Ze ontmoette verschillende robots; een verliefde, twijfelende of bewust van zichzelf geworden. Dit zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in deze bundel al meer dan een halve eeuw zijn geschreven zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog altijd actueel.

Isaac Asimov (1920-1992) is een van de grootste sciencefictionauteurs aller tijden. Daarnaast doceerde hij biochemie aan de universiteit van Boston. Hij was de grondlegger van robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog altijd gelden als basis voor het denken over robots. Het verhaal is in 2004 ook verschenen als film, waarbij Will Smith in de hoofdrol speelde.

Bron: Bibliotheek aan den IJssel

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!