De aanpak van fraude met bijstandsuitkeringen leverde vorig jaar een besparing van bijna 2,8 miljoen euro op voor Capelle en Krimpen aan den IJssel en ook Zuidplas. Dit blijkt uit het verslag Hoogwaardig Handhaven 2016 van de IJsselgemeenten. De opbrengst bestaat uit beëindigde uitkeringen, terugvorderingen van bijstand, verlagingen van uitkeringen en boetes.

Deze opbrengst, die betrekking heft op de fraude die ontdekt is door IJsselgemeenten, is iets teruggelopen. Er is minder fraude geconstateerd, waardoor minder uitkeringen zijn beëindigd. Door de veranderde wetgeving is de opbrengst van boetes lager geworden. Het totaalbedrag dat de IJsselgemeenten heeft geïnd aan vorderingen ten opzichte van 2015 met ruim 200.000 euro gestegen. Veel fraude is ontdekt in het niet juist opgeven van het woonadres of het aantal medebewoners in een huis. Ook het niet opgeven van inkomsten behoorde tot fraude. Wie een vermoeden heeft van fraude met een bijstandsuitkering kan dit melden via de website www.ijsselgemeenten.nl.

In 2016 is 166 keer uitkeringsfraude vastgesteld. Hierdoor zijn 105 uitkeringen beëindigd, dit leverde circa 1,4 miljoen euro op. Verlagingen, terugvorderingen en boetes leverden samen nog circa 1,4 miljoen op. Bij elkaar een besparing van bijna 2,8 miljoen euro. Daarnaast is veel aandacht uitgegaan naar controle bij de aanvraag van uitkeringen. Hierdoor is 303 keer geen uitkering toegekend omdat hierop geen recht was. Dit is een zeer forse stijging waarmee is voorkomen dat ruim 4 miljoen euro ten onrechte is uitbetaald. “Daar ben ik heel blij mee”, zegt wethouder Jaap Blankenberg (Krimpen). “We moeten alleen mensen toelaten tot de bijstand die daar recht op hebben.”

Binnen IJsselgemeenten werken de sociale diensten van de gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel en Zuidplas samen. Capelle en Krimpen doen dit sinds 2015, vanaf 2016 is ook Zuidplas aangesloten bij IJsselgemeenten.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!