Op de leeftijd van 82 jaar is gisteravond overleden Reinier Kreijermaat, de geblokte rechtshalf van Feyenoord uit de tijd van de eerste Europacup-successen tussen 1962 en 1965 met als hoogtepunt de return tegen Benfica en het vertrek van de zeeschepen De Groote Beer en De Waterman vol met supporters van Rotterdam naar de haven van Lissabon. Dat elftal.

Kreijermaat, die een verwoestend schot in zijn rechterbeen had, was in 1959 door Feyenoord gekocht van Elinkwijk uit Utrecht. Niet op advies van trainer Piet de Wolf, maar op dat van bestuurslid Jan van Rixoort. Hij was de stille technische rechterhand van voorzitter Cor Kieboom, die vanaf 1955 aan een volstrekt nieuw eerste elftal van Feyenoord kneedde.

In dezelfde zomer dat Kieboom in het houten gebouwtje aan de Rosestraat 3 Reinier Kreijermaat een contract aanbood offreerde hij die ook aan recordinternational Jan Klaassens van VVV voor de linkshalfpositie. Hun komst betekende het einde van het middelmatige tijdperk Aad Bak en Riny van Woerden op het middenveld van Feyenoord.

De in Utrecht geboren Reinier Kreijermaat lag recent al enkele weken in het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht. Hij tobde de laatste jaren enorm met zijn gezondheid en vreesde recent nog een voet te moeten missen. Een teen had hij al verloren. Ook stond hem nog een hartklepoperatie te wachten. ‘Beertje’ Kreijermaat, een koosnaam omdat hij er als voetballer ook ’n beetje als een beer uitzag, zou in april van dit jaar 83 jaar geworden zijn.

Drie jaar geleden was hij nog het stralende middelpunt bij de viering van zijn 80e verjaardag. Verzamelde oud-medespelers haalden hem toen thuis in Barendrecht onaangekondigd op met de spelersbus van het eerste elftal. Vanuit zijn woonkamer had hij die bus zien aankomen en tegen zijn vrouw gezegd: ‘Jo, moet je nou eens kijken, wat doet die bus van Feyenoord in godsnaam hier?’ Vier minuten later was het bij hem thuis alsof de tijd had stil gestaan: een ouderwets zooitje. Spits Cor van der Gijp, toen al drie jaar ouder, had de koelkast in de keuken open getrokken en geroepen: ‘Zeg Rein, je gaat op Jan Klaassens lijken, er is niks te zuipen.’

Het Kreijermaat-feest, later op die avond, vond plaats in een café in Capelle aan den IJssel en was georganiseerd door Frank Vijg van (toen) RTV Rijnmond. Opvallende gast vanuit Utrecht was oud-medespeler Humprey Mijnals, de eerste Surinaamse voetballer die in het Oranjeshirt speelde. Met hem speelde Kreijermaat tot 1959 in Elinkwijk, de club die een sensatie was in de eredivisie omdat het behalve Humprey Mijnals ook de Surinamers Frank Mijnals, Kruin en Sparendam in het eerste elftal had. Uit Amsterdam waren aanwezig: Sjaak Swart, Bennie Muller en oud Ajax-voorzitter Michael van Praag, toen – op dat moment – nog kandidaat voor FIFA-voorzitter. ‘Neeee’, riep de oude rechtsbinnen Henk Schouten, ‘Ik wil Blatter’. Zo’n avond.


Kreijermaat heeft bij Feyenoord van een grote populariteit kunnen genieten, ofschoon hij een latere zware beenbreuk niet echt heeft kunnen pareren. Uiteindelijk werd de jonge Wim Jansen op de rechtshalfpositiezijn opvolger. Zijn transfer naar XerxesDHC die daarop volgde was geen succes. Maar hij heeft nog wel enkele jaren het gezicht bepaald van het eerste elftal van (toen) tweedeklasser Overmaas. Daarna werd Kreijermaat – die bij de RET werkte – trainer van diverse amateurclubs. Jarenlang kwam hij elke thuiswedstrijd van Feyenoord naar De Kuip en was hij gast in de unit van de inmiddels bijna 85-jarige zakenman Willem van ’t Wout.

Laat een reactie achter