Tijdens de Raadsvergadering van de Capelse gemeenteraad heeft het Energie Collectief Capelle zorgen geuit over het tempo dat de gemeente bewandelt op weg naar een duurzaam Capelle aan den IJssel in 2050. Voorzitter Henk Petri maakte maandagavond gebruik van het inspreekrecht. Eerder had hij ingesproken in een commissievergadering over de totstandkoming van het Capelse koersdocument, een vierjarige projectie (roadmap) op weg naar het inrichten van een duurzaam Capelle aan den IJssel 2050.

Het ECC was uiteraard verheugd dat ambtelijke document na een lange aanloopfase werd behandeld in de Commissievergadering. Maar na het horen van een aantal uitspraken en meningen van raadsleden en vond hij het noodzakelijk namens het ECC een correctie uit te spreken in de Raadsvergadering.

In de ogen van Petri is een aantal raadsleden onvoldoende op de hoogte van de inspanning van het ECC om in samenwerking met particuliere woningbezitters eigen woonhuizen in een aantal Capelse buurten te verduurzamen. In diverse projecten zijn de afgelopen twee jaar circa 2500 huiseigenaren/inwoners benaderd in het kader van een collectieve inkoopactie van woningisolatie en zonnepanelen. De gevoerde acties in de diverse woonbuurten van Capelle zijn succesvol te noemen, maar Petri stelt dat de doelstellingen in dit tempo nooit gehaald zullen worden.

Daartoe moet onder meer het plaatsen en installeren van grote oppervlakten met zonnepanelen krachtig ter hand worden genomen. Plaatsing van hoge hoeveelheden zonnepanelen vereist de beschikbaarheid van grote dak-oppervlakten van winkelcentra, scholen, flats en gemeentelijke gebouwen. Daardoor worden pas echte meters gemaakt in het toepassen van duurzaam opgewekte energie, zo nodig voor de energietransitie.

Het ECC hoopt dat de nieuw te kiezen gemeenteraadsleden deze duurzame handschoen snel oppakken om de beschikbare vierkante meters dakoppervlakte en de plaatsing van zonnepanelen zo snel mogelijk te realiseren.

Laat een reactie achter