Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in Rotterdam drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de 65-jarige Jacques H., voormalig wagenparkbeheerder van het ministerie van Defensie, wegens corruptie.

H. geldt als hoofdverdachte in een omvangrijk proces over corruptie bij de aanbesteding van voertuigen voor Defensie en de politie. H. heeft zich volgens het OM jarenlang laten fêteren door de autobranche, die hem graag te vriend wilde houden.

Behalve H. staan ook vijf andere ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche terecht. Tegen hen eiste het OM 40 uur werkstraf tot een jaar celstraf. In één geval eiste de officier van justitie vrijspraak.

Het onderzoek tegen de verdachten kwam in 2011 op gang na een anonieme brief van een klokkenluider. Aanvankelijk was er sprake van enkele tientallen verdachten. Een aantal medewerkers uit de autobranche schikte de zaak met justitie, evenals de importeurs Pon, Renault en Peugeot. Pon betaalde een bedrag van 12 miljoen euro.

Volgens officier van justitie Peter van de Kerkhof heeft Jacques H. tien jaar lang keer op keer het besluit genomen ”niet integer te handelen”. H. liet zich door Pon en de beide automerken trakteren op onder meer reisjes naar de Middellandse Zee of uitstapjes naar de tennistoernooien Roland Garros en Wimbledon. In totaal is er circa 100.000 euro uitgegeven aan die trips. Daarnaast bedong H. tal van voordeeltjes voor zichzelf, zoals een dure auto voor een zachte prijs en jarenlang gratis tanken. Van de Kerkhof citeerde een getuige, die heeft verklaard dat H. ”iedereen heeft belazerd en misbruik heeft gemaakt van zijn positie”.

”Corruptie of het accepteren van smeergeld kent geen winnaars”, aldus de aanklager. ”De overheid wordt benadeeld, bedrijven corrumperen of worden gecorrumpeerd en ondanks kortstondig voordeel staat ook de gesmeerde ambtenaar uiteindelijk met lege handen.” Dat is volgens Van de Kerkhof de les uit deze strafzaak. ”Wanneer je corrupt bent, ben je je baan kwijt en word je vervolgd.” Vanaf donderdag pleiten de advocaten van de verdachten. Maandag is het de beurt aan de advocaat van H.

Laat een reactie achter