Op vrijdag 4 mei worden in Capelle aan den IJssel de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, andere oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de diverse vredesmissies herdacht. Dit gebeurt met een herdenkingsbijeenkomst en aansluitend een stille tocht naar de begraafplaats. Op de begraafplaats worden gedichten voorgedragen en kransen gelegd bij het herdenkingsmonument.

De herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden in de Nieuwe Westerkerk aan het Valeriusrondeel en begint om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur). De bijeenkomst is gelijktijdig te beluisteren via de uitzending van Radio Capelle, in de ether via 105,3 Mhz en op de kabel via 102,4 Mhz. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst houdt burgemeester Peter Oskam een toespraak. De muziek wordt dit jaar verzorgd door een ensemble van Musical Souvenir. Everhard Zwart bespeelt het kerkorgel. De bijeenkomst wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Iedereen is welkom om deze plechtigheid bij te wonen.

Na de herdenkingsbijeenkomst in de kerk wandelen de aanwezigen om 19.30 uur in een stille tocht – via het Kars Wegelingpad – naar het monument op de begraafplaats in Capelle-West. Hier leggen de burgemeester en de kinderburgemeester, de Stichting Veteranen Capelle aan den IJssel, vertegenwoordigers van de politie namens de Nationale Politie, basisteam IJsselland, de Capelse Jeugdraad, vertegenwoordigers van de 6 PKN-kerken in Capelle en vertegenwoordigers namens LHBT Capelle, kransen neer. Voordat de kranslegging plaatsvindt, worden gedichten voorgedragen door de winnaars van de gedichtenwedstrijd, die is gehouden op de Capelse scholen.

Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Daarna is er gelegenheid bloemen bij het monument neer te leggen. Aan de inwoners van Capelle aan den IJssel wordt gevraagd om van 18.00 uur tot een half uur voor zonsondergang de vlag halfstok te hangen. De zon gaat om ongeveer 21.10 uur onder.

Laat een reactie achter