Het gevangeniscomplex aan de Noordsingel, dat wordt omgetoverd tot De Tuin van Noord en waar 57 woningen worden gerealiseerd, is bijna tralievrij. Vorige week werden de voorlaatste verwijderd. De vleugelgevangenis had in totaal 340 cellen van 2,50 meter breed en 4 meter lang.

De Noordsingel is één van de oudste justitiële complexen van Nederland met aan de voorzijde het Gerechtsgebouw, waarin nu kantoren gevestigd zijn. Het is in 1872 in gebruik genomen en de gevangenis kreeg in 1913 elektriciteit. BAM Wonen maakt het monumentale rijksmonument nu gereed tot een nieuw groen woongebied met behoud van het cultuurhistorische karakter. Het merendeel van de gevangenismuren blijft ook overeind en de kapel gaat dienst doen als multifunctionele ruimte voor cultuur en educatie.

De woningen zijn al jaren geleden verkocht. Er waren vijf keer zoveel inschrijvingen als mogelijkheden. De prijzen voor de grotere oudere cipierswoningen naderden de acht ton. De verwachte oplevering is in 2019. Er is een tijdsachterstand omdat de BAM ontdekte dat de fundering van het cellencomplex niet in orde was. Dat heeft een schadepost opgeleverd van duizend euro per vierkante meter.


Overzicht complex. Foto BAM


Zij-ingang


Het gerechtsgebouw aan de voorzijde

Laat een reactie achter