Op 4 en 5 mei herdenken we de Tweede Wereldoorlog. Een paar dagen eerder, op dinsdag 1 mei, is in het Isala Theater Dansen met de vijand te zien. Deze muziektheaterproductie vertelt het waargebeurde verhaal over de joodse danslerares Roosje Glaser. Zij overleefde Auschwitz door te dansen met de vijand. Een prachtige voorstelling die niet voor niets werd genomineerd voor vier Musical Awards. 

De echtgenoot van Roosje Glaser sympathiseert in de Tweede Wereldoorlog met de NSB. Ondanks alles probeert Roosje door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen. Dat leidt soms tot duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes. Dit bizarre maar waargebeurde verhaal laat zien dat ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

De liedjes in de voorstelling zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen was, aangevuld met hits uit de jaren dertig. En met nieuwe, nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en privé-archieven. Dansen met de vijand werd in april 2016 bedolven onder jubelende recensies van zowel vakpers als publiek. De voorstelling werd vier keer genomineerd voor een Musical Award en is nu dus te zien in het Isala. Met Truus te Selle als de oudere Roosje, Valéry van Gorp als de jonge tante Roosje en Lykele Muus als Paul Glaser die de familiegeschiedenis ontdekte en opschreef.

Voorstelling 1 mei, 20.45 uur, foto Roy Beusker.

Laat een reactie achter