De Capelse verenigingen van eigenaren (VvE) Akkerwinde/Dotterlei en Herman Gorterplaats onderzoeken de komende tijd hoe zij hun gebouw kunnen verduurzamen. Deze twee VvE’s zijn door de gemeente geselecteerd om daarbij te worden begeleid. Er valt in de gebouwen van deze VvE’s veel te winnen bij verduurzaming. De gebouwen zijn relatief oud, bestaan uit veel woningen en hebben een oud verwarmingssysteem.

Wethouder Josien van Cappelle (duurzaamheid): “Ik ben blij dat we twee enthousiaste VvE’s kunnen begeleiden naar nul op de energiemeter. Ze moeten het voorbeeld worden voor de ruim 200 VvE’s in de stad. Het verduurzamen van VvE’s is heel belangrijk: ze vervullen een groot deel van de Capelse woningvoorraad.”

Duurzame energie
De twee VvE’s willen in stappen verduurzamen tot nul op de energiemeter. Dit betekent dat het energiegebruik tot nul wordt gereduceerd door energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Gedacht kan worden aan isolatie, zonnepanelen, gebruik van bodemwarmte of luchtwarmte. “Ik ben blij dat we zijn geselecteerd. Het is een opsteker voor onze ambitie om onze gebouwen te verduurzamen”, zegt Henk Tresfon als voorzitter van de VvE Akkerwinde/Dotterlei.

Begeleiding
Met behulp van Europese subsidie, ondersteuning door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en een financiële bijdrage van de gemeente worden deze VvE’s intensief begeleid door procescoaches en adviseurs. De andere VvE’s die zich hebben aangemeld en niet zijn geselecteerd, krijgen een energiescan aangeboden.

Doelstellingen
De gemeente Capelle aan den IJssel wil de CO2-uitstoot reduceren door energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Daarvoor werkt zij met vele partijen in de stad aan de Duurzaamheidsagenda 2015-2018. Meer informatie is te vinden op www.energiewijzercapelle.nl.

Bron: Gemeente

Beeldrechten: Wikimedia Commons / Bidgee.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!