In samenwerking met kinderopvangorganisatie KindeRdam worden op donderdag 26 oktober a.s. vier locaties BoekStart in de kinderopvang geopend in Krimpen aan den IJssel. Het betreft Dagopvang Groenendaal, Dagopvang Nabucco, Peutergroep Kortland Centrum en Peutergroep Pippeloentje (Kortland Zuid).

Vroeg in aanraking met boeken

In aanraking komen met boekjes en voorgelezen worden, dat maakt een significant verschil in de manier waarop – en de mate waarin – kinderen als zij groter worden bezig zijn met lezen. Zo is inmiddels bekend dat het AVI-niveau van basisschoolkinderen die gedurende de zomervakantie niet lezen, zichtbaar daalt. Meer lezen betekent meer woorden leren, een meer omvangrijke woordenschat!

Kortom, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen: in de thuisomgeving, maar ook op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. De bibliotheek en kinderopvang zetten, door een duurzame samenwerking aan te gaan, in op de doorgaande leeslijn die zo cruciaal is in de (taal)ontwikkeling van jonge kinderen.

Vier locaties BoekStart in de kinderopvang

De vier KindeRdam-vestigingen in Krimpen aan den IJssel krijgen een eigen ‘bibliotheekje’, afgestemd op leeftijd en met een leuke, frisse collectie. Ook worden zoveel mogelijk pedagogisch medewerkers getraind in interactief voorlezen en is op elke locatie één pedagogisch medewerker opgeleid tot voorleescoördinator. Deze voorleescoördinator heeft een aanspreekpunt afkomstig uit de bibliotheek: de leesconsulent. Tevens worden er losse activiteiten rondom thema’s en boeken georganiseerd, komen er rondom de Nationale Voorleesdagen o.a. workshops taalontwikkeling en woordenschat.

De vier vestigingen BoekStart in de kinderopvang zijn de eerste locaties binnen het werkgebied van Bibliotheek aan den IJssel waarmee een samenwerking in deze vorm wordt aangegaan. Zo maken bibliotheek en kinderopvang zich samen sterk voor lezen.

Bron: Bibliotheek Aan den IJssel

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Capelle aan den IJssel? Gratis abonneren!