De vakbonden en vervoerders Arriva, Connexxion, Keolis, EBS en Qbuzz hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de werknemers in het streekvervoer. Zij krijgen in drie jaar een loonsverhoging van 8,3 procent, er komen 1000 vaste banen bij voor uitzendkrachten en de hoge werkdruk wordt aangepakt.

Eerder liepen de onderhandelingen nog vast, omdat de werkgevers in eerste instantie slechts een loonsverhoging aanboden van 2 procent en geen concrete afspraken wilden maken over de vermindering van de werkdruk. Dit leidde tot een grote 24-uursstaking, waarbij in het overgrote deel van Nederland nauwelijks bussen reden. Hierna gingen de partijen weer met elkaar om tafel.

De eerste loonsverhoging van 2 procent gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018 en ook een werkgelegenheidsgarantie voor buschauffeurs, treinmachinisten, monteurs en toezichthoudend personeel behoort tot het akkoord. Bovendien zijn er afspraken gemaakt over de te hoge werkdruk. Buschauffeurs hadden het idee door de te krappe dienstregeling geen tijd meer te hebben voor pauzes. Uiterlijk na 2,5 uur is er een gelegenheid om naar het toilet te gaan.

 

Laat een reactie achter