Capels Dagblad | Rotterdamse cafés (88) – Doorneveld
mainImage

Rotterdamse cafés (88) – Doorneveld

23 augustus 2020, 10:00 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Doorneveld

‘Even een biljartje leggen?’, hoe dikwijls werd deze vraag in de jaren zeventig niet gesteld in één van de tientallen Rotterdamse cafés waar het groene laken uitnodigend lag te wachten. Zo ook in het bekende hoekcafé Doorneveld van Leo van Tol aan de Teilingerstraat. In 1975 mocht Marianne Bollen, nog net geen 30 jaar, met de keu aanleggen, uitgedaagd door haar collega’s van het ingenieursbedrijf IBN aan de Vijverhofstraat. Na het werk kwamen zij af en toe in Doorneveld een biertje halen Zo te zien heeft de schalks kijkende Marianne totaal geen verstand van het edele biljartspel.. Zij heeft in gedachten een losse driebandenstoot. Laat dat nu nét de aller moeilijkste zijn uit het ruime scala van mogelijkheden. Zelfs oud-wereldkampioen Piet van der Pol zou nog een beetje moeite hebben met deze puzzel. Collega Keneth van Kanten (in wit hemd), die later architect zou worden, kijkt belangstellend toe.

Via de mail werd deze ‘documentaire’ foto mij toegespeeld door Dick Steenstra uit Schiebroek. Hij vertelde dat Marianne al ruim veertig jaar zijn echtgenote is. Dat is mooi! Tja, over Doorneveld kan ik de lezer nog heel veel vertellen. Deze ‘huiskamer’ figureerde namelijk zeer uitgebeid in deel 2. Dat werd uitgebracht in 2009. Wat vliegt de tijd!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.