Capels Dagblad | Rotterdamse cafés (82) – De Magneet
mainImage

Rotterdamse cafés (82) – De Magneet

12 juli 2020, 13:46 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Magneet

Wat een fantastische foto! Je kunt zeker een halve minuut naar de print kijken. Niet dat er veel gebeurt, maar toch. Het is de saamhorigheid die de aandacht trekt. Het proosten richting de fotograaf. Waarom het glas wordt geheven weten wij niet, en is in wezen totaal onbelangrijk. Wij zien als kijker in ieder geval dat het glas elkaar verbindt. Wij zien de buffeljuffrouw een nieuw pilsje tappen. Maar is het wel de buffetjuffrouw? Is het niet gewoon de echtgenote van de kastelein die naast haar staat? Lang geleden werd in echte volkskroegen de toko gerund door een horeca-echtpaar. Wij zien ook een jongeman achter de toog staan. Die staat daar toch niet zomaar? Is dat niet gewoon hun zoontje? Wie weet geeft de jongeman mij uitsluitsel. Hij is hoogstwaarschijnlijk de enige op de foto die nog in leven is. De foto is in 1950 geschoten. Toen was de jongeman een jaar of acht, en nu dus achtenzeventig. Het kan dus…

De foto werd mij geschonken door Rob P. Kanaar uit Schiedam. Hij is oud-Rotterdammer en een rasverzamelaar van caféfoto’s. Waarom hij die foto’s verzamelt? Hij is een oprechte cafédrinker. Hij heeft weken gekend, dat hij van de zeven dagen er toch zeker vier of vijf daarvan in de kroeg doorbracht. Rob geniet graag een pils of zeven, acht. Dat mag toch? Hij rijdt NOOIT auto na cafébezoek, dus het is veilig. Het spreekt vanzelf dat ik als kroegbeschrijver de ins en outs van dit café ga uitzoeken. Het gaat om De Magneet in de Thorbeckestraat op het Noordereiland. De uitkomst vindt u in mijn nieuwe boek, dat eind oktober uitkomt.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.