Capels Dagblad | Rotterdamse cafés (81) – Rustende Jager
mainImage

Rotterdamse cafés (81) – Rustende Jager

5 juli 2020, 12:04 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Rustende Jager

Zoals u nu, als 010-lezer, wekelijks deze caférubriek kunt ‘verorberen’,  zo konden de lezers van De Havenloods in 2008 en 2009 tweewekelijks via een zelfde soort rubriek op de hoogte blijven van het boeiende Rotterdamse caféwereldje. Ik plaatste 21-01-09 bovenstaande foto als fotoraadsel. Ik had de naam van het café boven de voordeur afgeplakt met een wit strookje. Het gaat om café ‘De Rustende Jager’, hoek Bergweg/Insulindestraat.

De foto dateert van 1929 en heus, die naam bestond dus ook nog aan het eind van het eerste decennium van deze eeuw. An sich al een prestatie, want in de Rotterdamse caféwereld zijn naamswijzigingen bon ton. U ziet dat het hoekcafé indertijd een zekere grandeur had, maar die is inmiddels allang verdwenen. Terug naar de fotoprint. Ik schonk die in een vrijgevige bui indertijd aan de toenmalige eigenaar Rob Houdijk (1949). Hij deed het in het begin (aankoop november 2008) lang niet onaardig,, maar hij heeft het hoekcafé toch niet zo lang gerund. Ik meen hooguit twee jaar.

De zaak kreeg vervolgens na elkaar weer twee andere eigenaren en zoals dat dus gaat, ook twee nieuwe namen. Die ben ik inmiddels vergeten. Dat geeft niet hoor, want het café is thans al langere tijd gesloten. Het aantal cafés in onze stad slinkt nog steeds en ik vermoed dat de verplichte ‘anderhalve meter’ de komende maanden nog meer sluitingen gaat veroorzaken. Met name in herfst en winter. Wij hadden ooit 1400 kroegen in onze stad. Dat was in 1930. Een absoluut landelijk hoogtepunt. Thans naderen wij de benedengrens van 600 cafés. En zo komen wij weer terug op het niveau van de jaren vijftig vorige eeuw. Het is niet anders…  


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.