Capels Dagblad | Rotterdamse cafés (61) – Koffie
mainImage

Rotterdamse cafés (61) – Koffie

19 januari 2020, 10:03 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Koffie

Ja, grappig. De ‘vaste jongens’ denken NOOIT aan een kop koffie, wanneer zij in de kroeg aan de toog zitten. Zij staan zelden stil bij het feit dat het Franse woord Café toch heus ‘koffie’ betekent. Als niet-drinker in het café denk ik regelmatig aan koffie. Met name in de ochtenduren. De cappuccino in het Wester Paviljoen is prima. En Dudok kan er ook mee door. Met de HEMA is ook niks mis, maar dat is natuurlijk geen café, dus die valt af. Wat ze tegenwoordig voor een kop koffie durven te vragen is een heel ander verhaal. Geen grap, maar ik moet herhaaldelijk 2,75 tot 3,00 euro afrekenen in de wat meer chique  etablissementen. Zes gulden zestig?? Jawel, ik weet dat wij na 18 jaar euro niet meer naar de gulden mogen terug rekenen. Maar toch! Wat is er aan de hand met de horeca? Ik kan daar uren lang over mijmeren en vooral ook voorzichtig over foeteren, maar 010 is daar NIET de plek voor. Het bakje troost zal nog tot het einde van deze eeuw op vele, vele horecaprijslijsten aangeprezen worden. En wat wij in 2040 voor een kopje zullen moeten betalen? Weet u het? Ik niet.

Ter zake, u ziet een fraaie foto van een koffiebranderij anno 1900. De werkplek is de Broederminstraat in Antwerpen. De merknaam is Pélican Rouge. Wist u dat deze Belgische koffiebrander indertijd ook een filiaal in de Maasstad kende? Kijk, dat is een leuk weetje. Wat de foto zo curieus maakt is het moeizame poseren van al die brave medewekers. Luistert! Fotografie was anno 1900 zo bijzonder, dat er wel geposeerd MOEST worden…En om af te sluiten: Anno 1900 moest men in de volkskroeg drie tot vijf cent neertellen voor een bak koffie…