Capels Dagblad | Rotterdamse cafés (59) – Gerdesia
mainImage

Rotterdamse cafés (59) – Gerdesia

5 januari 2020, 10:15 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Gerdesia

Niemand gelooft het. Ik heb regelmatig last van een soort caféangst. Dan durf ik een bepaald etablissement niet te betreden. Het is niet uit te leggen. Er bestaan tientallen kroegen in Rotterdam waar ik nimmer binnen ben geweest. Waar het mee te maken heeft weet ik niet. Ik kan het niet uitleggen. Ik rijd al ruim 16 jaar geregeld langs café De Stal in Schiebroek, tien deuren verwijderd van café De Gouden Snor. Ik geloof dat De Stal aan de Uitweg ligt, het begin van de Ringdijk. Het café ligt zo’n vier meter boven de begane grond en heeft grappige sanseveria’s voor de ruiten.
s ‘Zomers zitten er altijd rokers op het metalen noodtrapje aan de zijkant van de zaak. Door al die planten voor de brede ruiten, en dan ook nog zo’n vier meter hoog, komt De Stal op mij over als een ‘onneembaar’ bastion. Mind you, ruim 16 jaar is het mij niet gelukt de move naar binnen te maken.

Voor Café Gerdesia aan de Gerdesiaweg in Kralingen gold hetzelfde. Ik kom nota bene uit Kralingen. Nooit, nooit was ik er binnen geweest. Dankzij mijn medewerker Rob Kanaar, die mij bij de eigenaar introduceerde, ben ik er vorig jaar tóch een keer binnen gestapt. Het café beviel mij wel. Juist vanwege het doodgewone, het eenvoudige. Ik interviewde de charmante uitbaatster en haar relaas kunt u lezen in mijn nieuwe boek. De foto van Bas Noordzij is wel grappig. U ziet dat het café wat geforceerd tussen twee flatgebouwen is neergekwakt. U vindt nergens anders ter wereld op topografisch gebied exact dezelfde curieuze situatie. Terug naar De Stal. Nu ik bovenstaande woorden heb neergepend, heb ik besloten om in dit nieuwe jaar (’20) het café tóch te gaan bezoeken. Voor nader onderzoek. Knap toch? En dat zonder psychiatrische hulp!!!!   

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.