Capels Dagblad | Rotterdamse cafés (55) – Rein Kokken
mainImage

Rotterdamse cafés (55) – Rein Kokken

8 december 2019, 10:22 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Rein Kokken

In mijn vroege jeugd, zo rond 1953, heb ik als jochie in korte broek ooit een glas priklimonade gedronken in het café van Rein Kokken aan de Hillelaan 81. Ik mocht met buurmeisje Mariette Bontebal (Ramlehstraat) mee in de auto van haar vader. Meneer Bontebal reed met zijn voiture door de Maastunnel en dat vond ik prachtig. Alleen al dat weerkaatsende (zuigende) geluid. Hij reed een rondje Katendrecht. Niet ver van de rivier, op een rustpunt, kregen Mariette en ik een ijsco en hij sloot het tripje af met een bezoek aan het bewuste hoekcafé.

Het klassieke etablissement stond op een markant punt, daar waar je Katendrecht binnenkomt en waar je dus onweerlegbaar ook weer het schiereiland verlaat. Het café stond op de hoek met de Brede Hilledijk. Waarom ik mij de naam herinner? ‘Kokken’ klonk zo vreemd. Ik vond het zo’n aparte naam. Ik wist als achtjarige al dat ‘kok’ als meervoud een s-je achter het woord kreeg. Zestig  jaar later koop ik op de zaterdagmarkt een ansicht met daarop een afbeelding van de bewuste pleisterplaats. Uiteraard herken ik het niet, maar achterop de foto staat het adres, en tja, als beroepsspeurder kwam ik toen gauw op Kokken. Het gaat om een foto van Bouw- en Woningtoezicht en is gedateerd 4 juni 1960. Het wegdek krijgt een nieuwe steen. Wij zien druk verkeer langs de Hillelaan.

Men ontwaart ook een filiaal van grootgrutter De Gruijter. De architectuur van het gebouw bevalt mij. De grote brede raampartijen maken indruk. Ik vertel u geen nieuws: het gebouw sneuvelde ergens eind jaren tachtig. Vóór de oorlog was er al een café gevestigd. F.H. de Bok was in 1935 de caféhouder. Die Rein Kokken was 60 jaar geleden goed bezig en bezat nog vier filialen. Cafés aan de Putselaan, Rietdijk, Slaghekstraat en Strevelsweg. De kroegbaas hield het simpel: alle zaken voeren de naam Rein Kokken. Mariette heb ik in 2016 nog eens opgezocht in Wassenaar. Zij is even lief als vroeger…

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.