Capels Dagblad | Rotterdamse cafés (26) – Hof van Jericho
mainImage

Rotterdamse cafés (26) – Hof van Jericho

10 februari 2019, 11:03 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Hof van Jericho

Er moet nog nader onderzoek worden gedaan, maar vermoedelijk is café Het Hof van Jericho ná café Melief Bender (Oude Binnenweg) het oudste café dat op dezelfde locatie onder dezelfde naam existeert. Hof van Jericho wordt in het Rotterdams Adresboek van 1905 voor het eerst vermeld, en een jaar later al onder de bewuste naam. Ene H. van Ravesteyn (familie van de befaamde notaris die zoveel historisch onderzoek heeft gedaan in onze stad) was de naamgever. Haast iedereen weet dat het café is gevestigd aan de Oudedijk in Kralingen. Vlakbij de hoek van de Jericholaan. Jammer dat de grandeur van het café al decennia lang totaal verdwenen is. De foto is natuurlijk prachtig. Zoals de gegoede burgerij poseert. En wat fantastisch dat er toen al zeer brede schuifdeuren bestonden, want wanneer u zorgvuldig kijkt, ziet u een drietal caféklanten binnen zitten. De ober staat keurig in jacquet voor de ingang met een dienblad vol drankjes in de aanslag. De foto werd mij in 1996 geschonken door Cees Zevenbergen, indertijd adjunct-directeur van het Gemeente Archief. Ik blijf hem eeuwig dankbaar, want juist via die bewuste gift (ik kreeg nog een dertigtal andere vooroorlogse foto’s) is au fond deze serie van VIER caféboeken ontstaan. Goed nieuws, deel 5 verschijnt eind 2019/begin 2020. U, als lezer kunt nu al inschrijven. Het boek kost in de boekwinkel 49,95 euro. Wanneer u 37,50 euro overmaakt, ontvangt u het boek met 25 % KORTING zonder verzendkosten bij u thuis. Banknr. NL98abna 0243420684 t.n.v. J. Boddaert. Gaarne uw huisadres vermelden waar het boek bezorgd moet worden!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.