Capels Dagblad | Rotterdamse café's - Schieweg (77)
mainImage

Rotterdamse café's - Schieweg (77)

7 juni 2020, 10:38 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Schieweg

Opnieuw een prijsfoto! Een creatie van fotograaf Ton Hermans, inmiddels 91 jaar. Ik leerde Ton in 2008 kennen, en het klikte. Onze gemeenschappelijke belangstelling is Rotterdam in al haar facetten. Ik beschrijf 010 en Ton fotografeert 010. Zo simpel is het. Hij heeft vermoedelijk de meeste EIGEN foto-opnamen van Rotterdam op zijn credo. Méér dan 20.000 stuks, dat is geen sinecure. Hij verkent nog steeds bijna dagelijks onze stad. En hij komt altijd met nieuwe foto-impressies terug in zijn flat aan ’s-Landswerf. Hij plaatst heel veel fotomateriaal op internet. U moet hem maar eens googelen.

Ter zake. Hij fotografeert sinds 2009 ook cafés voor mij. Op bovenstaande foto ziet u café Schieweg op een zondagmiddag. Het moet in 2016 zijn geweest. Feyenoord speelt uit, en een schare voetbalfans heeft zich verzameld in het café om de capriolen van de rood-witten live te volgen op een groot tv-scherm. Het is de dynamiek die van de foto af springt. De man, groot in beeld, steelt de show. Juist die (onverwachte) move van hem máákt de fotoshoot. Het subtiele van de foto-opname is, dat wij uitsluitend de waarnemers zien  GEEN tv-scherm.

Café Schieweg moet het hebben van Bergpolder-inwoners, dat is logisch. Een buurtkroeg kan hoog of laag springen, maar moet het uiteindelijk hebben van lui uit de directe omgeving. Dankzij Fox komen er op zondag nog de nodige  fans opdraven en dat vult de kassa. Wat zullen alle voetballiefhebbers popelen om weer eens voetbal te zien rollen. Dat nare virus verkloot deze maanden heel veel voetbalplezier…

Let Op! Komend najaar verschijnt ‘Rotterdamse cafés, deel 5’. U kunt inschrijven op het vuistdikke boek. Oblong, 160 pagina’s, circa 300 foto’s, full colour , formaat 24 x 34,5 cm. 1,6 kilo. Winkelprijs 52,00 euro, maar als inschrijver krijgt u 25 procent korting. Wanneer u 39,75 euro overmaakt op banknr. NL98ABNA 0243420684 t.n.v. J. Boddaert, ontvangt u het boek portovrij bij u thuis. Vermeld bij het overmaken wél uw huisadres, want de banken verstrekken geen adressen!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.