Capels Dagblad | Rotterdamse cafébezoekers – Boddaert zelf
mainImage

Rotterdamse cafébezoekers – Boddaert zelf

Joris Boddaert
10 maart 2019, 10:30 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden. Met uitzondering van vandaag.

‘Joris, waarom?’

Hoe grappig. Deze rubriek wordt zo waar ook nog gelezen! Langzaam druppelen er steeds mailtjes bij mij binnen met tal van interessante wederwaardigheden aangaande het bruisende Rotterdamse caféleven. Mijn dank gaat naar de lezers. Ik moet eerlijk bekennen dat ik erg moest wennen aan een rubriek via elektronische wegen. Ik ben zo’n doorgewinterde krantenman. Ben dol op papier, dat is verder niet uit leggen. Ik moest dus nogal wennen aan deze site, maar ik ben in Barendrecht op bezoek geweest bij de bureauredactie en heb sindsdien álle vertrouwen in Dagblad 010. Ik ben thans blij dat collega Jan D. Swart mij heeft overgehaald om deze rubriek te schrijven. Ik ben elektronisch totaal niet onderlegd en ik kan op dit moment door omstandigheden niet aan een fraaie caféfoto komen. Voor één keer moet u met de schrijver zelf doen….Eén grappige anekdote wil ik u niet onthouden. Ik gaf in 2008 op Rotaryclub Rotterdam-Overschie een lezing over mijn caféboekproject. Ongelofelijk, maar de voorzitter van de club, een dame van ver in de vijftig, vroeg mij tot drie (!) keer toe: ‘Joris, waarom dat boek?’ Zij doelde op mijn eerste deel, waarop ik indertijd uiteraard heel trots was. Zij vond kennelijk het caféwezen maar niks. Vermoedelijk omdat zij arts was. Haar uitspraak is een ‘item’ geworden bij mijn beide kinderen. ‘Joris waarom?’ Speciaal voor deze ene dame voor één keer deze foto, geconstrueerd door Ton Hermans. Waarom vier caféboeken? En een vijfde op komst…Dank u! 

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.