Capels Dagblad | Ouwe Rotterdamse café’s (28) – Belvédère
mainImage

Ouwe Rotterdamse café’s (28) – Belvédère

31 maart 2019, 12:40 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Belvédère

Haast niemand weet het: café Belvédère op Katendrecht opende reeds in 1896 de deuren. Een dranklokaal van meer de 120 jaar oud, dat zien wij maar weinig in onze stad. Wij allen kennen dit ruime café aan het begin van de Katendrechtselaan, want enkele jaren gelden startte Linda Malherbe met steun van haar vriend, fotograaf Joop Reijngoud, de Stichting ‘Verhalenhuis Belvédère’. Zodoende wordt de ruimte nog immer druk gebruikt. Ook wordt er nog steeds alcohol genuttigd, maar natuurlijk wel in een ander kader. Het is logisch dat het café een imposant verleden heeft, en dat valt niet in een paar woorden te duiden. Onthoudt u maar dat vóór de oorlog de caféstatus keurig op orde was. De sfeer werd wat anders toen in 1968 nachtclub Xenos er werd gevestigd, en begin jaren tachtig zat er nachtclub Bouzoukia. Dat klinkt nogal Grieks en sluit aan met het kosmopolitische karakter van de wijk. U begrijpt het, ik beschrijf de toenmalige sfeer (binnen) ‘voorzichtig’, uhhhhh eufemistisch. Gelukkig waait er thans een frisse wind door het lokaal en ik weet zeker dat in 1921 vrolijk het 125-jarig bestaan wordt gevierd!   

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.

 


Foto: Ton Hermans