Capels Dagblad | Ouwe cafés (29) – Zur Deutschen Flotte
mainImage

Ouwe cafés (29) – Zur Deutschen Flotte

24 maart 2019, 10:45 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Zur Deutschen Flotte

‘Joris’, wordt mij keer op keer gevraagd, ‘hoe kom je toch aan al dat mooie fotomateriaal?’ Ik antwoord meestal met: ‘Tja, hoe komt een kat aan vlooien?’. Mijn fotomanie ontwikkelde zich jaren tachtig op de redactievloer van dagblad Het Vrije Volk aan de Witte de Withstraat. Heus waar, ik plukte regelmatig fotoprints uit de prullenbakken. Afdrukken van nieuws- en vrijetijdsfoto’s die de krant NIET gehaald hadden. Ik bezit ettelijke duizenden prints.
Op cafégebied begon ik vanaf 2004 naarstig met verzamelen. Deze super-foto van een Katendrechts café uit circa 1915 kreeg ik cadeau van Cees Zevenbergen, voormalig adjunct directeur van het Rotterdams gemeentearchief. Dankzij Cees heb ik mij zelve vast gebeiteld in de historie Rotterdamse cafés.
Ter zake.
Dit café was gevestigd op de hoek Atjehstraat/Timorstraat. De uitbater was Heinrich Feikema. Wij zien veertien mannen en twee vrouwen. Vier heren dragen geen hoofddeksel. Wat het meest opvalt? Er kan geen lachje af.
Maaarrrrr, dat zie je eigenlijk altijd op vooroorlogse foto’s. Het spreekt vanzelf dat fotografie iets geheels nieuws was, dus dit zo aparte nieuwe medium moest serieus worden genomen. Vrolijkheid was taboe.
In de volgende aflevering: het zo roemruchte Belvédère aan de Katendrechtselaan.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.