Capels Dagblad | Oude Haven in programma Verborgen Verleden
mainImage

Oude Haven in programma Verborgen Verleden

7 november 2019, 15:27 uur
Vroeger

In de 8-delige serie Verborgen Verleden van Nederland ontrafelt presentator en acteur Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van bijzondere plekken in Nederland. In de aflevering van 15 november duikt Waldemar in het verleden van de Oude Haven van Rotterdam.

Waldemar leert Rotterdam kennen in en om de Oude Haven. Hier komen verleden en heden samen: hier is de stad ontstaan en hier is de stad verwoest. Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog hoort hij van een vrouw die als jong meisje het bombardement van nabij heeft meegemaakt: in de schuilkelder zongen Duitse soldaten liedjes met haar om de herrie niet te hoeven horen.

Aan de Oude Haven is het Witte Huis overeind gebleven. Dat die eerste wolkenkrabber van Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog een centrum van spionage en contraspionage van Duitsers en Engelsen was, wist Waldemar niet. Van Kaat Mossel had hij wel gehoord, maar waarom zij zo’n echte heldin van Rotterdam wordt hem in geuren en kleuren verteld door een nazaat van Kaat. En ook al is het Rotterdamse motto ’Geen woorden maar daden’, verhalen vertellen over hun stad kunnen ze.

Waldemar neemt de kijkers mee op een reis door de tijd. Kleine geschiedenissen raken de grote en samen karakteriseren ze de plek. En al die geschiedenissen en al die bijzondere plekken vertellen het verhaal van Nederland, én onze voorouders, door de eeuwen heen. Verborgen Verleden van Nederland laat ons de plekken zien die we allemaal dachten te kennen – en de verrassende geschiedenissen die ze verborgen houden.

De overige locaties in dit seizoen van Verborgen Verleden van Nederland zijn: het Vrijthof in Maastricht, de Brandaris van Terschelling, de Portugese Synagoge in Amsterdam, waterdorp Giethoorn, Paleis Soestdijk, Hotel Des Indes en de Martinitoren te Groningen.


Foto: Still NTR