Capels Dagblad | Filmmakers zoeken ooggetuigen Slag om de Schelde
mainImage

Filmmakers zoeken ooggetuigen Slag om de Schelde

17 december 2019, 13:21 uur
Vroeger

De makers van de film De Slag om de Schelde, over de grote zeeslag die in oktober 1944 in Zeeland plaatsvond, zijn op zoek naar ooggetuigen en hun kleinkinderen. Volgens distributeur September Film worden ze uitgenodigd op de set om hun verhalen met de jonge cast te delen.

Voor het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), de initiatiefnemer van het oorlogsdrama, en producent Levitate Film is het belangrijk dat de impact van de oorlog ook aan volgende generaties wordt verteld. "Voor ooggetuigen die zelf betrokken waren bij de slag en nu op zeer hoge leeftijd zijn, is een bezoek aan de set met hun kleinkind(eren) een unieke kans om hun verhalen en herinneringen op een bijzondere en waardevolle manier over te brengen aan jongeren", zegt Lisette Mattaar, de directeur van het vfonds.

"De jonge hoofdrolspelers in deze film moeten met name een jonge generatie laten beleven hoe het was om in een oorlog op te groeien en wat de gevolgen waren van de keuzes die jongeren toen maakten", aldus producent Alain de Levita.

De opnames van De Slag om de Schelde, die in november 2020 uitkomt, zijn in volle gang. Ooggetuigen die op de set willen langskomen, kunnen zich melden bij het vfonds.

Het verhaal volgt de lotgevallen van drie jongeren tijdens de Slag om de Schelde, die in oktober en november 1944 plaatsvond. Het budget is 14 miljoen euro; het is daarmee na Zwartboek de duurste Nederlandstalige filmproductie ooit gemaakt.


Foto: Wikipedia