Capels Dagblad | Rotterdamse cafés (87) – Tivoli
mainImage

Rotterdamse cafés (87) – Tivoli

16 augustus 2020, 11:31 uur
Vroeger

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Tivoli

Soms stuit je op zeer zeldzame ansichtkaarten, die je eigenlijk maar één keer tegenkomt. Ik kocht bijgaande fotokaart van Arnoud Voet, de bekende uitgever, en tevens de absolute ansichtspecialist op Rotterdamgebied. Het beeld is veelzeggend en de tekst is niet ongeestig: ‘Van tijd tot tijd een pietsie wonderolie.’ Ja, ja, zo wordt het edele bier door erkende innemers ook wel ‘appelsapje’ genoemd.

Bier heeft vele ‘verzachtende’ bijnamen. Wij zien op de ansicht de barbezoeker proosten met een enorm vol glas bier in zijn hand. Een en ander geschiedde in café Tivoli aan de Wijde Nieuwsteeg 9. Dit was een vooroorlogs verbindingsstraatje tussen de Leuvehaven en de Schiedamsedijk. Deze bar ontdekt men in het telefoonboek van Rotterdam, januari 1940. Een zekere A. Wnoukoff was de eigenaar. Het cafeetje is dan al stokoud, want via het Rotterdams Adresboek ontdekt men dat daar al eind 19e eeuw een biertje werd getapt.

Aan de Coolsingel was eveneens een Tivoli gevestigd. Veel meer bekend en ook tien keer zo groot. Ik zou graag nog eens in de historie willen duiken van dat fameuze etablissement. Het zal er nooit meer van komen. Helaas, pindakaas. Te veel andere zaken hebben absoluut voorrang!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.