Capels Dagblad | Tentoonstelling ‘Eerste eeuwen van Holland’
mainImage

Tentoonstelling ‘Eerste eeuwen van Holland’

12 februari 2019, 10:13 uur
Uitgaan

Ontdek tijdens deze spraakmakende tentoonstelling hoe het graafschap Holland is ontstaan en is gegroeid tussen 1000 en 1500. Laat u door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren in belangrijke thema’s uit dit graafschap.

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. De tentoonstelling bestaat uit verschillende onderwerpen, zoals religie, geweld en steden. Daarbij zijn ook archeologische vondsten uit Rotterdam te bewonderen. Zo zijn er wapens uit 950-1050 te zien die behoren bij de nederzetting Rotta, de voorloper van de stad Rotterdam.

Bezoek de graven van Holland
U bent op bezoek bij vier graven en een gravin, achtereenvolgens Dirk III, Willem I, Floris V, Albrecht van Beieren en tot slot Jacoba van Beieren. Zij vertellen de bezoekers hoe de Hollandse graven steeds meer macht veroverden en hoe kleine agrarische nederzettingen veranderden in welvarende steden. U maakt er ook kennis met de mensen met wie de graaf te maken had. Met de boer, die voor de graaf moest werken, met de ridder die voor de graaf vocht, met de monnik die voor het zielenheil van de graaf moest bidden en met de koopman die de groei van steden mogelijk maakte. Sporen van dat middeleeuwse Holland zijn er nog steeds om ons heen. Ook dat is te zien, onder andere in bijzondere middeleeuwse voorwerpen.

De tentoonstelling is gemaakt door TGV teksten en presentatie met behulp van de Subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland. De tentoonstelling is te zien in Rotterdam dankzij de afdeling Archeologie van de gemeente Rotterdam. De tentoonstelling trekt langs verschillende steden in Noord- en Zuid-Holland en vindt plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam van 5 tot 28 februari. De toegang is gratis.


Door: Gemeente Rotterdam | Foto: Gemeente Rotterdam