mainImage

Van Gaal klaar om ja te zeggen

22 juli 2021, 00:44 uur
Sport

Louis van Gaal staat voor zijn derde termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. De 69-jarige oefenmeester is nagenoeg akkoord over een contract dat na het WK van eind volgend jaar in Qatar afloopt.

De KNVB wil nog niet bevestigen dat ze alle eisen van Van Gaal hebben ingewilligd. De oud-trainer van Ajax, Barcelona, AZ , Bayern München en Manchester United wil dat Danny Blind en Henk Fraser hem gaan assisteren. Fraser blijft hoofdtrainer van Sparta. Van Gaal heeft ook altijd prettig samengewerkt met keeperstrainer Frans Hoek.

Van Gaal stond na het mislukte EK van Oranje vorige maand bovenaan het lijstje van de KNVB om de vertrokken Frank de Boer op te volgen. Directeur topsport Nico-Jan Hoogma van de nationale voetbalbond vertelde dat hij op zoek was naar een 'echte baas en leider.' Samen met directeur betaald voetbal Eric Gudde ging hij op bezoek bij Van Gaal in zijn tweede huis in Portugal. Tijdens dat gesprek werd al snel duidelijk dat Van Gaal onder voorwaarden terug wilde keren bij Oranje.

Van Gaal slaagde er als bondscoach niet in om het Nederlands elftal naar het WK van 2002 in Zuid-Korea en Portugal te loodsen. Onder zijn leiding eindigde Oranje als derde op het WK van 2014 in Brazilië. Van Gaal was vorig jaar beschikbaar om de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman bij het Nederlands elftal op te volgen. De KNVB zocht geen contact met hem en koos uiteindelijk voor De Boer. Hij is nu alsnog bereid om bij Oranje terug te keren.

Van Gaal werd in 2016 ontslagen als hoofdtrainer van Manchester United. Sindsdien genoot hij naar eigen zeggen van zijn pensioen.


Foto: ANP