Capels Dagblad | Sparta gaat af op eigen Kasteel

Sparta gaat af op eigen Kasteel

mainImage
Doelman Roy Kortmit (r) troost Rachne Ache

door Piet Ocks

De KNVB beoordeelde Spart-TOP Oss als een risicowedstrijd. Daarom werd niet voor de vrijdagavond, maar voor de zondagmiddag gekozen. En dat het een risicowedstrijd betrof, bewees Sparta, dat voor de ogen van zo'n dertig TOP-supporters (...) een groot risico liep op een fikse nederlaag: 1-4.

Zoals Sparta elke wedstrijd risico's loopt, omdat er geen enkele lijn in het voetbal zit, omdat er louter lange ballen naar voren worden gemikt, omdat er geen positiespel kan worden waargenomen en omdat er geen greintje fantasie in het aanvalsspel schuil gaat.

En zeker niet na het uitvallen van Mohamed Rayhi, die al na 21 minuten geblesseerd moest worden vervangen door Edouard Duarte, een technicus die verder is dan op zijn retour. Hij kon evenmin iets toevoegen aan het kwakkelende Sparta, dat meer tegen zichzelf dat tegen TOP Oss streed.

Na de ruime nederlaag was Sparta-trainer Henk Fraser dan ook niet alleen kritisch naar zijn spelers, maar keek hij ook in de spiegel. 'Ik moet eerlijk tegenover mezelf zijn, al mijn keuzes pakten niet goed uit', gaf hij ruiterlijk toe. Waarmee hij de spijker op zijn kop sloeg, want ondanks dat hij Lars Veldwijk tijdens de warming-up ziek zag afhaken en de talentvolle, maar onzichtbare Halil Dervisoglu voor hem in de plaats opstelde, was Sparta geen schim van het strijdlustige elftal, dat met inzet en passie tot meer in staat was dan een gemakzuchtig en fantasieloos optreden.

En dat terwijl Deroy Duarte - in de eerste helft de gevaarlijkste man - al na zeven minuten vanaf zo'n 25 meter afstand doelman Ronald Koeman jr. kon verrassen: 1-0. Maar terwijl Sparta even met tien stond vanwege het uitvallen van Mohamed Rayhi, kwam TOP Oss op gelijke hoogte. Een afstandsschot van Bryan Smeets werd door Roy Kortsmit slechts half gekeerd, waarna Hennos Asmelash in de rebound de 1-1 kon intikken. Invaller Edouard Duplan was nog dicht bij Sparta’s tweede treffer, maar hij schoot over en vervolgens stuitte Duarte nog tweemaal op doelman Ronald Koeman.

Edouard Duplan werd ruim twintig minuten voor tijd weer naar de kant gehaald door Fraser. De ervaren Fransman was 'not amused' en verliet na de wedstrijd in ijltempo het stadion. Een afgesloten tijdperk, zo lijkt het voor de sympathieke aanvaller, die zijn ploeg niet de gewenste impulsen kon geven. "Ervaring interesseert me niet zoveel", vond Fraser over de Duplan, die op zijn voorspraak naar Sparta kwam. "Als je niet organiseert en niet coacht, stelt ervaring voor mij geen reet voor. Ik heb lang gewacht, omdat ik respect heb voor de mens Duplan, maar ik moest deze keuze maken."

Na rust vestigde oud-Spartaan Huseyin Dogan alle aandacht op zich. Nadat hij al eerder was gestrand op doelman Kortsmit, was het de in de winterstop door Sparta begeerde Bryan Smeets, die twintig minuten voor tijd na een snelle uitval voor 1-2 tekende. Dogan maakte er na een half gekeerde inzet van Smeets zelfs 1-3 van. Na een goede actie, waarbij hij Dirk Abels en Fankaty Dabo simpel opzij zette, kon Dogan ook de 1-4 laten bijschrijven. Waarmee de afgang van Sparta compleet was en trainer Henk Fraser aan het denken moet hebben gezet met het oog op de nacompetitie.

"Dit komt hard aan, je bent het niet gewend en zeker niet in eigen huis", treurde Royston Drenthe. "Het is een blamage voor iedereen van Sparta. Persoonlijk moet je jezelf daar wel voor straffen."
"Dit is moeilijk te verklaren, het was heel slecht", vond ook Sparta-verdediger Bart Vriends. "We krijgen een heel onhandige goal tegen, maar we hadden geen antwoord op de tactiek, die TOP Oss hanteerde met vijf verdedigers en twee aanvallers."

“Je kan met recht spreken over collectief falen", vond Sparta-trainer Henk Fraser. "Datgene wat we getraind hadden, kwam er in het eerste kwartier uit, maar toen Rayhi eruit moest, zakte het in elkaar. We hadden met zijn allen een off-day.”

Opstelling Sparta: Kortsmit, Dabo, Vriends, Abels, Drenthe; Harroui, D. Duarte, Rayhi (20. Duplan/69. L. Duarte), Auassar; Ache, Dervisoglu.

 

 


Foto: Orange Pictures