Capels Dagblad | Oud Sparta-voorzitter Van Rijn overleden
mainImage

Oud Sparta-voorzitter Van Rijn overleden

Cor van Rijn (links) met rechts de KNVB-bestuursleden Eric Vilé en Jan Huijbregts
4 maart 2019, 15:47 uur
Sport

door Piet Ocks

Niet geheel onverwacht is zondagnacht 3 maart oud-Sparta-voorzitter Drs. Cor van Rijn op 92-jarige leeftijd overleden.

In 1965 werd Cor van Rijn voorzitter van Sparta, een functie die hij tot 1988, in het jaar van het 100-jarig bestaan, heeft bekleed. ''Sparta is Cor van Rijn veel dank verschuldigd voor al zijn werk en toewijding. Hoewel de gezondheid het de laatste jaren niet meer toeliet om de wedstrijden te bezoeken, is de band nooit verbroken,'' zo meldt de Sparta-site.

Cor van Rijn was een voorzitter van de oude stempel. Zijn ietwat afstandelijke, hautaine houding werd hem in supporterskringen vaak verweten. Hij zou Sparta besturen vanuit een ivoren toren. Niet of nauwelijks aanspreekbaar voor de ''gewone'' Spartaan. In de beginjaren dat Van Rijn aan het bewind stond op Het Kasteel kwam Sparta nog uit in de top van de eredivisie, maar een landstitel werd niet meer bereikt. In de laatste fase van zijn regeerperiode zakte Sparta allengs meer naar de middenmoot en liep het aantal toeschouwers sterk terug.

In de eindfase van zijn voorzitterschap besefte Cor van Rijn al dat de achterstand op de rijke clubs Feyenoord, Ajax en PSV niet meer in te halen viel. ''Je willen meten met die clubs is hetzelfde als schieten op bewegende doelen,'' zo zei hij.

''Het gedicht ‘ Sparta Geest’ van Jules Deelder zal ons voor altijd blijven herinneren aan de erevoorzitter,'' meldt de Sparta-site.

Als Spartaan zijn wij geboren
Als Spartanen sterven wij
In de geest van Bok de Korver
En in de naam van Cor van Rijn

Ter nagedachtenis aan Cor van Rijn speelt Sparta vrijdag in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven met rouwbanden


Foto: Ga-het-na/Charles Breijer (Anefo)